Запорізька АЕС знову опинилася повністю знеструмленою - внаслідок ракетного обстрілу російських окупантів пошкоджено підстанцію і відімкнулася лінія зв’язку зі станцією, тож ЗАЕС знову на дизель-генераторах, повідомили в НАЕК "Енергоатом" у середу, 12 жовтня, у Telegram, пише УНН.

"Сьогодні зранку, 12 жовтня о 08:59, внаслідок ракетного обстрілу російськими військами була пошкоджена підстанція «Дніпровська» у Дніпропетровській області. В результаті аварійно відімкнулася лінія зв’язку 750кВ ЗАЕС – Дніпровська. Відтак Запорізька АЕС опинилася повністю знеструмленою. В автоматичному режимі увімкнулись дизель-генератори", - йдеться у повідомленні.

Енергоатом, як повідомляється, підготував і відправив на ЗАЕС чергову партію дизельного пального. "Однак станом на 10:00 російська сторона не пропускає колону автомобілів компанії", - зазначили у НАЕК.

"Російські обстріли й пошкодження енергетичної інфраструктури, що пов’язана з роботою атомних станцій, є таким самим проявом ядерного тероризму, як і безпосередні обстріли ЗАЕС, та призводять до таких само наслідків і загроз радіаційної аварії", - наголосили в Енергоатомі.

"Окупанти продовжують нехтувати ядерною та радіаційною безпекою найбільшої в Європі АЕС, загрожуючи світу радіаційною катастрофою", - зазначається у заяві компанії.

Енергоатом повідомив, що 8 жовтня через ворожий обстріл сталося повне знеструмлення Запорізької АЕС - відімкнулася лінія зв'язку. Однак 11 жовтня повідомлялося про її відновлення.