Молдовагаз перерахувала Газпрому оплату розміром 74 мільйони доларів за газ, спожитий у жовтні та першій половині листопада поточного року.

Молдова сплатила борг перед російською компанією Газпром у розмірі 74 мільйонів доларів після ультиматуму від монополіста. Про це повідомила прес-служба Молдовагазу.

В енергетичній компанії заявили, що перерахували Газпрому оплату за газ, поставлений у жовтні та першій половині листопада 2021 року.

Напередодні парламент Молдови терміново схвалив переказ грошей російському постачальнику. Поправки до законодавства було ухвалено після того, як про це попросила прем'єр-міністр республіки Наталія Гаврилиця.

Компанія Молдовагаз не змогла знайти комерційного рішення для оплати боргу, через що і була потрібна допомога уряду. У компанії не виявилося грошей, оскільки вона закуповувала газ за ціною 790 доларів за тисячу кубометрів, а в тариф було закладено суму набагато нижчу. Передбачається, що з листопада тариф буде підвищено.

22 листопада Газпром попередив Молдову, що припинить постачання газу, якщо протягом 48 годин республіка не сплатить заборгованості за жовтень та листопад.

В очікуванні на прийняття необхідних поправок до законодавства Молдовагаз попросила Газпром про відстрочку. Російський постачальник погодився продовжити термін до 26 листопада.