Голова МЗС Фінляндії Пекка Хаавісто, міністр внутрішніх справ Кріста Мікконен та керівник підрозділу прикордонного контролю країни Туомас Лаосмаа розповіли про новий прикордонний режим із росією - фінський кордон закриється для російських туристів у п'ятницю, пише УНН з посиланням на Yle.

"Було ухвалено принципове рішення про обмеження російського туризму. Рішення набуде чинності у п'ятницю", – заявив керівник зовнішньополітичного відомства Пекка Хаавісто.

За заявою Крісти Мікконен, російський туризм завдає шкоди міжнародним зв'язкам Фінляндії.

Обмеження торкнеться як туристів, що в'їжджають до Фінляндії, так і мандрівників, що їдуть транзитом.

До Фінляндії, як і раніше, зможуть потрапити люди, які перетинають кордон із гуманітарних, а також деяких інших причин. Подробиці про те, кому буде дозволено в'їзд, з'являться упродовж дня.

На практиці прикордонна охорона країни на підставі шенгенського законодавства отримає можливість трактувати в'їзд російських туристів як загрозу міжнародним відносинам Фінляндії.

За словами глави МЗС, у той же час Фінляндія не вважає, що кожен російський турист є загрозою внутрішній безпеці країни.

Згідно з отриманою Yle інформацією, прикордонна служба готова запровадити обмеження на в'їзд уже у п'ятницю.

Список підстав для в'їзду включає близько 10 пунктів

У майбутньому з туристичною візою все ж таки можливо буде в'їхати до Фінляндії з причин, згаданих у списку підстав для в'їзду. Такими підставами є, наприклад, участь у вступних іспитах у Фінляндії, візит до близьких родичів, невідкладна робоча поїздка чи співбесіда на роботу, пише видання.

Під близькими родичами, згідно з даними прикордонної служби, маються на увазі діти, батьки та онуки. Вони, як і раніше, зможуть отримати мультивізу на в'їзд до Фінляндії.

За оцінками прикордонної охорони, рух на кордоні скоротиться наполовину в порівнянні з нинішніми показниками.