Центри США з контроля і профілактики захворювань (CDC) рекомендували вагітним вакцинуватися проти COVID-19, посилаючись на нові дані, що свідчать про відсутність підвищеного ризику викидня серед вакцинованих людей. Про це інформує УНН з посиланням на Reuters.

“Вакцинація від COVID-19 рекомендується всім людям від 12 років і старше, включаючи вагітних, що годують грудьми, які намагаються завагітніти зараз або які можуть завагітніти в майбутньому, — йдеться в оновленому керівництві, опублікованому в середу. — Докази безпеки та ефективності вакцинації проти COVID-19 під час вагітності зростають. Ці дані свідчать про те, що переваги вакцинації від COVID-19 переважують будь-які відомі або потенційні ризики вакцинації під час вагітності”.

Офіційні особи підкреслили, що, крім відсутності підвищеного ризику викидня, дані не показали підвищений ризик безпліддя у імунізованих людей.

За даними CDC, невакциновані вагітні стикаються з підвищеним ризиком захворювань і ускладнень вагітності, пов’язаних з COVID-19. Однак станом на 31 липня, тільки близько 23% вагітних отримали хоча б одну дозу вакцини проти COVID-19, свідчать дані CDC.

Нові рекомендації з’явилися після того, як представники CDC проаналізували нові дані про безпеку 2 500 жінок, які не показали підвищений ризик викидня для тих, хто отримав хоча б одну дозу вакцини Pfizer або Moderna до 20 тижня вагітності, повідомляє Associated Press. Офіційні особи визначили, що рівень викиднів в групі становить близько 13%, що, за даними AP, знаходиться в межах норми.

Раніше CDC заявляв, що вагітні жінки мають право на вакцинацію, але вони не давали конкретних рекомендацій щодо її використання, повідомляє The Washington Post.