Сьогодні в Україні був зареєстрований другий випадок віспи мавп. Наразі пацієнта госпіталізували з наступними симптомами: підвищена температура, висип на обличчі, ротовій порожнині, руках, передає УНН із посиланням на МОЗ.

За словами пацієнта, висип з’явився ще наприкінці серпня. Разом із тим, звернення до лікарні відбулось кілька днів тому, повідомили у МОЗ.

У відомстві закликали всіх, хто має схожі до віспи мавп симптоми, одразу звертатись по медичну допомогу та самоізолюватись. Це важливо, щоб не наражати інших людей на небезпеку.

Перший випадок відповідного захворювання був зареєстрований 15 вересня. Між собою вказані випадки, за попередніми даними, не пов’язані.

Також у МОЗ повідомили, що у липні в Україну у рамках гуманітарної допомоги було доставлено ПЛР-тести, для проведення щонайменше 5 тисяч досліджень для діагностики вказаного захворювання. Тоді ж їх було розподілено в регіони. Наразі в Україні є можливість виявляти вказане захворювання в кожному регіонів.

Під час лікування віспи мавп українські медики використовують затверджені рекомендації ВООЗ та міжнародні протоколи щодо діагностики та виявлення відповідного захворювання.

Зважаючи на те, що специфічні ліки наразі недоступні для широкого загалу, то йдеться у першу чергу про симптоматичне лікування. Ще у травні всі обласні Центри контролю та профілактики хвороб отримали від МОЗ настанови щодо​​ епіднагляду, розслідування випадків та відстеження контактів.

Нагадаємо

Віспа мавп — віспоподібне захворювання, що спричинюють віруси родини поксвірусів. Вона подібна до натуральної віспи, проте має меншу летальність та легші симптоми.

До 2022 року віспа мавп фіксувалась у країнах Центральної та Західної Африки, наразі ж більш ніж половина всіх зафіксованих випадків припадає на Південну та Північну Америку.