У п'ятницю Всесвітня організація охорони здоров'я попередила, що близько 200 випадків віспи мавп, які були виявлені за останні тижні за межами країн, де вірус зазвичай циркулює, можуть бути лише "вершиною айсбергу". Про це УНН пише з посиланням на AFP.

"Ми бачимо лише вершину айсберга", — визнала Сільві Бріан, голова ВООЗ із забезпечення готовності та профілактики епідемій та пандемій, на брифінгу для країн про "незвичайне" поширення вірусу.

"Ми все ще знаходимося на самому початку того, що відбувається", - сказала Бріан представникам держав-членів, які були присутні на Всесвітній асамблеї охорони здоров'я в Женеві.

"Ми знаємо, що найближчими днями ми матимемо більше випадків, — додала вона, але підкреслила, що "панікувати" не потрібно. - Це не та хвороба, про яку має турбуватися широка громадськість. Це не Covid або інші захворювання, що швидко розповсюджуються".

Бріан додала, що експерти намагалися визначити, що спровокувало цю "незвичайну ситуацію", заявивши, що попередні дослідження, мабуть, не вказують на те, що вірус, який викликає віспу мавп, змінився чи мутував.

Вона висловила сподівання, що поширення вдасться зупинити.

"Зараз у нас є хороша можливість зупинити передачу, - зауважила вона. - Якщо ми вживемо правильних заходів зараз, ми, ймовірно, зможемо легко стримати хворобу".

Віспа мавп пов'язана з віспою, яка щороку забирала життя мільйонів людей по всьому світу, поки не була ліквідована в 1980 році.

Мавпяча віспа має коефіцієнт смертності від трьох до шести відсотків. Більшість людей одужують протягом трьох-чотирьох тижнів.

Початкові симптоми включають високу температуру, опухлі лімфатичні вузли та висипи, схожі на вітрянку.

Хоча багато випадків були пов'язані зі статевими контактами чоловіків із чоловіками, експерти підкреслюють, що немає жодних доказів того, що це захворювання, що передається статевим шляхом. Швидше за все, хвороба передається при тісному контакті з інфікованою людиною, яка має на шкірі пухирі.

Існує не так багато способів лікування цієї хвроби. Вакцини, розроблені проти віспи, також виявилися приблизно на 85 відсотків ефективні у запобіганні віспі мавп.

Однак, оскільки віспа не становила загрози понад чотири десятиліття, більшість людей віком до 45 років не отримували вакцину, а запаси щеплень сьогодні дуже обмежений.

Що передувало

Відколи Велика Британія вперше повідомила про підтверджений випадок мавпячої віспи, агентство охорони здоров'я ООН повідомило про майже 200 випадків у країнах, далеких від місць, де вірус є ендемічним.

Європейський центр профілактики та контролю захворювань (ECDC) оцінив кількість таких випадків у 219.

Випадки віспи мавп, ендемічні для низки країн Західної та Центральної Африки, були раптово виявлені більш ніж у 20 країнах світу, включаючи Сполучені Штати, Австралію, Об'єднані Арабські Емірати та майже дюжину країн ЄС.

У п'ятницю міністерство охорони здоров'я Іспанії заявило, що на даний момент там було підтверджено 98 випадків, у той час як у Великій Британії наразі налічується 90 підтверджених випадків зараження.

Тим часом у Португалії зареєстровано 74 підтверджені випадки захворювання, повідомили у п'ятницю органи охорони здоров'я, додавши, що всі випадки сталися у чоловіків, переважно у віці до 40 років.