На сьогодні середня вартість провідних світових вакцин проти коронавірусу варіюється від 5 до 37 доларів за дозу.

Про це інформує Telegram-канал МОЗ України "Коронавірус інфо", передає УНН.

"Наразі середня вартість вакцин проти коронавірусу варіюється від 5 до 37 доларів за дозу. Фінальний прайс залежить від компанії-виробника та розміру партії", - йдеться в повідомленні каналу.

За даними рекомендованого МОЗ Telegram-каналу "Коронавірус у цифрах", одна з найдорожчих вакцин проти коронавірусу — американська Moderna. Її середня вартість становить 25-37 доларів за дозу: кінцева ціна залежить від розміру партії.

Далі йдуть Sinovac та вакцина спільного виробництва компаній Pfizer і BioNTech: так, вакцина Pfizer/BioNTech коштує 16-19,5 доларів за дозу, а китайська вакцина Sinovac продається по 13,7-19,7 долара за дозу. Уже відомо, що Україна купить по 18 доларів, Індонезія – 13,75 долара.

Вакцина проти коронавірусу AstraZeneca вважається однією з найбільш недорогих, а для країн із низьким і середнім рівнем доходів її взагалі планують постачати за спеціальною ціною.

Вакцинація від COVID-19 в Україні

Україна, де ще не стартувала вакцинація, уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника - Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз, з можливістю, як стверджують у МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші - а це трохи менше мільярда гривень - у разі непідтвердження її достатньої ефективності.

Такі заяви лунають на тлі оприлюднених результатів досліджень щодо ефективності цієї вакцини у 50,38% у Бразилії, яка також домовилася про цю вакцину і вже почала масово щеплювати людей 18 січня.

Вакцину також вже почали застосовувати у Туреччині та Індонезії - з 13-14 січня.

Міністр охорони здоров'я Маским Степанов раніше заявляв, що у лютому Україна повинна отримати 700 тисяч доз китайської вакцини Sinovac.

Він також оголосив 5 лютого, що Україна отримала підтвердження на поставку 12 млн доз вакцин виробництва компанії AstraZeneca і Novavax.

Водночас Україна долучилася до глобальної ініціативи COVAX. Україна може отримати 16 мільйонів доз вакцини від COVID-19 за ініціативою COVAX. Очікується, що безплатно.

На сьогодні відомо, що в Україну повинні поставити 117 тис. доз вакцин компанії Pfizer в межах глобальної ініціативи COVAX. Окрім того очікується, що в межах глобальної ініціативи COVAX Україна отримає від 2,2 млн до 3,7 млн доз вакцин компанії AstraZeneca.