Дані були отримані внаслідок експериментів з використанням зразків легеневої тканини, взятих у пацієнтів під час операції.

Дослідження, проведене командою з Університету Гонконгу, показує, що COVID-варіант Омікрон розмножується в бронхах приблизно в 70 разів швидше за вихідну і Дельту-версію коронавірусу. Про це повідомляє The Guardian.

За словами вчених, така властивість Омікрону може призвести до більш легкої передачі інфекції.

Разом з тим, у легенях новий варіант розмножується в 10 разів повільніше, що може бути індикатором меншого перебігу захворювання.

Дані були отримані внаслідок експериментів з використанням зразків легеневої тканини, взятих у пацієнтів під час операції. Офіційний звіт результатів перебуває на експертній оцінці для публікації та не був випущений дослідною групою.

За словами керівника дослідження доктора Майкла Чан Чивая, результат слід інтерпретувати з обережністю, адже тяжкість захворювання визначається не лише реплікацією вірусу, а й імунною відповіддю кожної людини.

Він зазначив, що, заражаючи набагато більше людей, вірус може спричинити більш серйозне захворювання та смерть, навіть якщо сам вірус може бути менш патогенним