Понад 35 мільярдів євро на відновлення країни після коронавірусу було заморожено через суперечку про польську судову реформу.

Польща пригрозила Європейському Союзу "ударом у відповідь", якщо не отримає свою частку коштів на відновлення після пандемії COVID-19. Про це 10 серпня повідомила медіа-мережа Euractiv.

Зазначається, що понад 35 мільярдів євро грантів та кредитів на відновлення країни після коронавірусу було заморожено через суперечку про реформу судової системи Польщі, яка, на думку Єврокомісії, підриває демократичні стандарти.

У червні ЄК схвалила виділення коштів для Польщі, але її голова Урсула фон дер Ляєн на зустрічі з польським прем'єр-міністром Матеушем Моравецьким заявила, що потрібно проробити додаткову роботу в галузі верховенства права.

Правляча партія Польщі Право та справедливість (ПіС) наголосила, що її головні реформи спрямовані на підвищення ефективності системи, та заперечує втручання у суди заради політичної вигоди.

"Якщо буде спроба заблокувати платіж... і Європейська комісія намагатиметься тиснути на нас, тоді ми не матимемо іншого вибору, як витягти всі гармати в нашому арсеналі і відповісти загороджувальним вогнем", - заявив генеральний секретар ПіС Кшиштоф Соболевський.

Він не уточнив, які саме дії має намір зробити Варшава. Серед можливих варіантів тиску - ветування деяких рішень ЄС.

Нагадаємо, у травні Польща ухвалила закон, який замінив спірну дисциплінарну палату для суддів новим органом, проте голова ЄК вважає, що його потрібно доопрацювати.