Хворих на COVID-19 з кисневою недостатністю стало менше, однак зросла кількість тих, хто страждає від декомпенсації хронічних захворювань. Про це в ексклюзивному інтерв’ю УНН розповіла головний інфекціоніст України, заслужений лікар, професор Ольга Голубовська.

Наразі кількість хворих на COVID-19 уже доволі велика. За словами професора, в Україні циркулює Омікрон, інкубаційний період якого скоротився і зараз часто становить 1-2 дні.

«Хворих дуже багато – у наших відділеннях, напевно, такий самий уже колапс, як і був. Але зараз хворих із дихальною недостатністю стало набагато менше. Зараз люди, на жаль, часто мають тромбози. І молоді люди також. Найчастіше це трапляється, коли людина має супутню проблему», - пояснює Голубовська.

За словами медика, тромбози обумовлені дією самого вірусу, і саме тому його треба придушувати, застосовуючи противірусні препарати. Голубовська пояснює, що Омікрон на початку розвитку інфекції дає високе вірусне навантаження, і лікар наполягає, що застосування противовірусних препаратів допомагає не просто вилікувати від ковіду, а й знизити подальші ризики погіршення здоров’я. Особливо це стосується пацієнтів з груп ризику, які на сьогодні все частіше страждають від декомпенсації (недостатність або зрив механізмів відновлення функціональних порушень і структурних дефектів організму) супутніх хвороб, яку викликає коронавірусна інфекція.

«Друга особливість цієї коронавірусної хвилі, що декомпенсуються всі захворювання, що є у людей, - просто важка декомпенсація. Якщо діабет був компенсований, то він стає декомпенсованим, якщо серцева недостатність плюс-мінус компенсується – вона декомпенсується. Ці люди вимагають догляду і довго перебувають у стаціонарі, виникають тривалі енцефалопатії.

Знати, яка у кого є патологія, коригувати її за допомогою наявних фармакологічних засобів, вчасно приймати противірусне лікування – це не панацея, але це те, що мінімізує ризик розвитку важкого захворювання. Це закон лікування інфекційних хвороб», - пояснила Голубовська.

Професор наполегливо радить стежити за своїм здоров’ям та приймати прописані лікарем препарати.

«Треба, щоб люди знали свою проблему та приймали прописані лікарем ліки. У нас, мабуть, 70% людей з інсулінорезистентністю не знають, що вони її мають. Якщо є атеросклероз судин, і людині більше ніж 40-45 років, значить, потрібно приймати відповідні препарати. Ми живемо в такий час, коли є збудник, який навчений природою бити по слабкій ланці в організмі людини. І треба мінімізувати ризики. Ми і в комплексній терапії призначаємо багато різних препаратів, щоб пом'якшити цю дію. Багато препаратів, наприклад, статини, дуже швидко зменшують запалення судинної стінки. І зараз ми цих хворих із тромбозами, інсультами, інфарктами забираємо із соматичних відділень. Інсульт, інфаркт – привезли, протестували – коронавірус, і вони у нас доліковуються», - розповідає лікар.

Щодо симптомів самого коронавірусу, то, за словами лікаря, пацієнти скаржаться на біль у горлі та тривалий кашель – загострюються бронхообструктивні симптоми у гострий період хвороби.