Біологи з'ясували, що у пацієнтів, які одночасно вакцинувалися щепленням від грипу і препаратом Novavax від коронавірусу нового типу, не з'явилося небезпечних побічних ефектів. Це лише незначно знизило рівень захисту від COVID-19.

Це говорить про можливість їхнього одночасного застосування, пишуть вчені на medRxiv, передає УНН.

Важливо зазначити, що статті, опубліковані на medRxiv — не проходили фінальне рецензування. Відповідно, дані результати досліджень носять попередній характер.

В експерименті британських і американських вчених під керівництвом професора Лондонського університету Пола Хіта брало участь близько 400 добровольців у віці від 18 до 84 років. Дослідники розділили їх на декілька груп, частину яких прищеплювали комбінацією з реальних вакцин, а інших — однієї з вакцин та плацебо.

Досліди показали, що в результаті одночасного застосування вакцин від грипу та SARS-CoV-2 нових побічних ефектів у пацієнтів не з’явилося, за винятком незначного збільшення частоти розвитку головного болю, почервоніння шкіри поруч з точкою введення вакцини і болю в м’язах.

Вчені не зафіксували значних змін в концентрації і властивості антитіл до вірусу грипу в порівнянні з тими пацієнтами, які були щеплені тільки вакциною від грипу. З іншого боку, концентрація антитіл до SARS-CoV-2 дещо знизилася, але при цьому все одно залишилася досить високою. Це, як вважають вчені, говорить про можливість одночасного застосування цих вакцин.

Довідка: вакцину NVX-CoV2373 розробили фахівці американської компанії Novavax за участю британських вчених. Вона складається з вірусоподібних наночастинок, зібраних з фрагментів білків оболонки коронавірусу. Коли вони потрапляють в організм пацієнта, імунітет їх атакує, в результаті чого формуються антитіла до SARS-CoV-2. За результатами третьої фази клінічних випробувань ефективність цієї вакцини становить 90%.