В умовах воєнного часу заміна традиційного зовнішнього незалежного оцінювання мультидисциплінарним тестом стала єдино правильним виходом, але і це рішення має свій недолік.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю УНН розповів голова комітету ВР з освіти та науки Сергій Бабак.

“Уявімо нашу систему ЗНО і пів країни, що так чи інакше переїхало. Як здати? Де? На який основі його здавати? У нас кількість людей на заході збільшилася удвічі. Їм фізично не буде де здати одномоментно. Ми подумали і відмовилися від механізму проведення ЗНО у тому вигляді, у якому воно було. Ми його не забезпечимо технічно, адже потрібно зібратися в один день — у свій час. Ми прийшли до мультипредметного тесту, тому що він замінює шість дисциплін. Страждає трохи наша правильність підбору під університети, але це буде без корупції, справедливий вступ. Поки що заплановано 28 днів, розбитих на три сесії, коли можна буде складати цей мультипредметний тест. І ті, хто під обстрілами, в бомбосховищі, не доїхав, за кордоном не дістався до центру тестування — може перезаписатися на інший день. Спроба буде одна, але ти можеш вибирати день, коли її зробити. Думаю, що це рішення було єдино правильне, щоб надати альтернативу, заміну ЗНО”, — пояснив Бабак.

У той же час, за словами нардепа, і це рішення має мінус — деякі випускники, які перебувають за кордоном, все ж не зможуть скласти цей тест.

“Ми не зможемо покрити учнів чи абітурієнтів, які перебувають в інших часових поясах. Якщо між ними та нами велика різниця у часі, наприклад, як із Америкою, Австралією, Ново-Зеландією, Південно-Східною Азією, то вони випадуть. Ми не зможемо забезпечити різницю часових поясів у вісім годин, не зможемо одночасне здавання забезпечити. Це технічно неможливо. Вони просто там не здають. Їх не так багато, але тим не менш для нас кожна жива душа це своя певна боротьба за неї, за нашого громадянина. А інакше якщо ми дамо цю можливість — у нас будуть зловживання. Якщо в різний час складатимуть тест, то буде достатньо одного дзвінка або фотографії тестового завдання — і через них постраждають десятки тисяч учасників. Їхні права будуть попрані, і вони не зможуть вступити. Тому що будуть перекручені результати. Рівність доступу буде порушено”, — розповів голова освітнього комітету ВР.

Нагадаємо

В Україні затвердили календарний план організації та проведення національного мультипредметного тесту.

Щоб взяти участь у тесті абітурієнт повинен підтвердити свою присутність — це можна зробити з 20 травня до 7 червня у своєму особистому кабінеті на сторінці центру.

Тестування буде проходити в три сесії, які будуть продовжуватися з 18 липня до 16 вересня.

Інформація про результати проходження тесту буде розміщена в особистому кабінеті: для учасників основної сесії — до 12 серпня, додаткової — до 21 серпня, спеціальної — до 19 вересня.