Патріарх Філарет не підтримав ідеї переходу України на латиницю. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресцентр УПЦ Київського патріархату.

"Церква проти переходу українців із кирилиці на латиницю. Нинішня алфавітна система письма є усталеною на землях Руси-України ще з давніх часів просвітителів слов’янських, святих Кирила та Мефодія, святого Климента Охридського. Вона є традиційною для українського народу, справжнім духовним національним надбанням, яким ми повинні пишатися...

Український народ є давнім слов’янським народом, а тому кирилиця є для нього цілком природною формою письма. Усі аргументи про те, що кирилиця то російська абетка, є неправдивими. Бо ж відомо, що визначна пам’ятка українського народу "Остромирове Євангеліє" була створена 1057 року на київських землях саме кирилицею, а Москва, як відомо, заснована 1147 року, більше ніж на сто років пізніше", — ідеться у повідомленні.

Патріарх також зауважив, що невипадково кожного року 9 листопада українці святкують державне свято – День української писемності та мови, яке за церковним календарем припадає на вшанування пам’яті Нестора Літописця, послідовника святих Кирила та Мефодія.

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов вважає, що Україна має відмовитися від кирилиці та перейти на латиницю. 

Народний депутат, історик Володимир В’ятрович розповів УНН, чому така ініціатива може зашкодити країні.

Імовірне запровадження в Україні латиниці ще 2018 року пропонував обговорити тодішній міністр закордонних справ Павло Клімкін.