В Одесі почали знесення історичних будівель на Рішельєвській, повідомляють місцеві ЗМІ, передає УНН.

1 червня будівельники почали демонтувати декор будинку Шнеля, на місці якого збираються звести безлику житлову висотку. Під знесення потрапив не тільки будинок Шнеля, але й сусідній будинок Рішельєвського театру.

З відкритих джерел відомо, що новий забудовник історичних місць - компанія "Одеса-Сіті", зареєстрована на офшор Британських Віргінських островів "УППА ФАЙНЕНС ЛТД". Цей офшор безпосередньо пов'язують з мером Одеси Геннадієм Трухановим.

Проти знищення старовинних будівель одесити неодноразово влаштовували акції протесту, але забудову не зупинили.

Будинок Олександра Шнеля і друкарня Фесенка

Будівля, відома під назвою будинок Олександра Шнеля було збудована за проектом Івана Козлова в 1841 році, пише видання "Лоція".

Через трохи більше сорока років його викупив під друкарню Юхим Фесенко, і за його задумом будівля була перебудована під друкарню.

Сам Фесенко народився в сім'ї бідних козаків. Уже в Одесі Фесенко згадував, як, будучи зовсім маленьким, він познайомився з продавцем книг, який ходив по домівках. Тоді хлопчик дуже просив маму купити йому книжку. Але питання стояло жорстко - ціна книги відповідала ціні вечері усієї великої родини, і, природно, Юхим залишився ні з чим. І ось тоді в його душі зародилася мрія створювати книги, які могли б дозволити собі абсолютно всі.

Перша відкрита ним друкарня знаходилася на Грецькій, але не влаштовувала повністю свого власника. Тому вибір упав на будівлю по Рішельєвській, 47 - будинок Шнеля. Проведена реконструкція повністю відповідала архітектурним нормам того часу, і друкарня була відкрита. Розповідали, що тоді замість квітів і тортів гості принесли замовлення друку для друкарні.