Мученик Анастасій жив в III столітті в Далматії при імператорі Діоклетіані.

Він постраждав під час гоніння на християн, коли проповідував у місті православну віру. Його схопили, змушували відректися від Господа. Анастасій відмовився, тоді його стратили мечем і кинули в море.

Православне свято 7 листопада - день пам'яті мучеників Маркіяна і Мартирія

Маркіан і Мартирій жили в IV столітті і були нотаріями, тобто чиновниками у цивільних і церковних справах. Служили при Павлі - Константинопольському патріарсі. Правитель Констанцій заслав патріарха до Вірменії за те, що він відмовлявся прийняти арінство. 

Умовляли і Маркіяна з Мартирієм, пропонували хороші посади і всілякі блага. Святі відмовилися, їх вбили мечем. На місці поховання мучеників святий Златоуст побудував церкву, в якій довгі роки зцілювали хворих.

Прикмети 7 листопада

  • багато листя на деревах - погода буде теплою ще довго;
  • дощ пішов - до негоди;
  • вночі зірки світять яскраво - буде багато теплих днів.

Що сьогодні не можна робити

Християнська церква категорично забороняє в цей день згадувати покійних поганими словами. Якщо розмова зайшла про померлого, говорите про нього тільки хороше. Не можна приносити до церкви м'ясо і алкоголь, поминати покійних спиртним теж заборонено. Найкраще, що можна сьогодні зробити - помолитися.

Що можна робити 7 листопада

Наші предки в цей день читали молитви і каялися в своїх гріхах. Особливо це стосувалося дівчат - вони хотіли зустріти Новий рік з чистими помислами. Люди, які чим-небудь торгують, утримувалися від вживання хліба. Вірили, що, порушивши заборону, позбудуться покупців.