Юнак на ім'я Євтихій був сучасником святих апостолів. Дізнавшись про християнську віру, він став учнем Іоанна Богослова. Все життя проповідував Євангеліє і звертав язичників в християнство, пізніше - разом з апостолом Павлом.

Заради Христа переніс багато випробувань, але не зрадив віру. Помер у своєму рідному місті від меча. 

Яке сьогодні церковне свято - преставлення преподобного Арсенія Комельського

Жив у XVI столітті і прийняв постриг в обителі Сергія Радонезького, де за благочестиве життя його обрали в настоятелі. Князі просили його залишитися в обителі, Комельський виконав прохання, але пізніше, шукаючи усамітнення, відправився в непрохідні вологодські ліси.

Селяни, які ходили туди на полювання, визнали Комельського перешкодою і попросили піти. Довго поневірявся преподобний по лісах, в результаті все одно повернувся на колишнє місце і заснував там обитель. Довгий час прожив Комельський в чернечих подвигах і мирно спочив у 1550 році.

Свято 6 вересня - день пам'яті мучениці Сіри

Сіра була дочкою язичницького жерця - волхва перського. Батько боявся, що дочка його стане християнкою, яких було багато на той час в Персії. Тому після смерті дружини віддав Сіру на виховання до чарівниці. Дівчину навчили чаклунству і вона стала жрицею при язичницькому храмі.

Все було б добре, якби Сіра одного разу не розговорилася з жебраками жінками, які просять подаяння біля храму. Вони розповіли їй про християнську віру, дівчина порівняла і зрозуміла, що язичництво - єресь. Почала жити, як православна - молилася, постилася, вивчала псалми. Родичі стали помічати зміни в поведінці дівчини, а сама вона боялася приймати Христа - визнала, що її звинуватять у відступі від віри. 

Все змінив сон, в якому Сіра побачила своїх рідних, що лежать в смердючому місці, а християн - у світлому. Єпископ порадив дівчині перед тим, як хреститися, сповідувати християнство перед рідними. 

Під час одного з жертвоприношень, Сіра знищила божественний язичницький вогонь і сказала, що вона християнка. Батько розсердився і довго бив її, потім кинув у темницю. Благав не зраджувати ідолів, але дівчина була непохитна. Батько доніс на неї імператору, Сиру довго мучили, кинули в темницю і після довгих тортур задушили. Християни поховали тіло мучениці за православним звичаєм.

Прикмети 6 вересня

  • дощ 6 вересня - до теплої осені і хорошого врожаю в наступному році;
  • багато жолудів в лісі - до холодної зими;
  • хвора людина уві сні побачить небіжчика - до швидкої смерті.

Що не можна сьогодні робити

6 вересня - небезпечний день. У давнину вважалося, що біси через душі самогубців проникають у світ живих і заманюють людей в згубні місця. Тому сьогодні ні в якому разі не можна далеко йти від будинку, брати в руки червоні квіти або йти на будь-які вогники.

Наші предки вірили, що червоні квіти - це душі людей, які померли від насильства, а в лісі часто можна почути відлуння - поклик лісовика.

Що можна робити 6 вересня

В силу того, що нечиста сила сьогодні особливо активна, традиції рекомендують збиратися великою сім'єю у кого-небудь в квартирі і займатися приємними справами: шити, в'язати, читати книги і спілкуватися.