Преподобний Сергій Вологодський подвизався спочатку на Афоні, а потім в обителі Сергія Радонезького.

Святий любив усамітнення, тому пішов у вологодські ліси, на березі річки побудував каплицю і подвизався там. Страждав від холоду і голоду, одного разу був битий розбійниками. Незабаром до Сергія почали приходити люди - за порадою, настановою або для того, щоб розділити подвиги. Так зібралося близько 40 осіб, побудований храм і заснована Нуромська Спаська обитель.

На честь преподобного Сергія відзначається народне свято 20 жовтня - Сергій зимовий.

Православне свято 20 жовтня - мучеників Сергія і Вакха

Сергій і Вакх жили за часів правління Максиміліана і були сановниками в Римі. Сповідували християнство, але приховували це. Заздрісники донесли на святих імператору, цар не повірив і влаштував святкування на честь шанування ідолів. Сергій і Вакх не з'явилися в капищі. Імператор пошкодував своїх сановників, намагаючись з'ясувати, чому вони продовжують вірити в Христа.

Пізніше відправив їх до Антіоха - правителя Сходу, який ненавидів християн. Той був зобов'язаний їм своїм становищем, тому просив святих відректися від Христа, щоб не мучитися. Сергій і Вакх відмовилися, тоді Антіох піддав їх страшним мукам. Сталося це близько 350 року.

Церковне свято 20 жовтня - день пам'яті мучеників Іуліана пресвітера і Кесарії диякона

Юліан і Кесарія постраждали за часів правління Клавдія I. Кесарії прийшов в місто Теракінію і, побачивши язичницькі жертви, затоптав їх ногами. Його ув'язнили в темницю, а потім силою привели до капища язичницьких ідолів. Тільки Кесарії підійшов до капища, як воно обрушилося, поховавши під останками язичницьких жерців. У цьому діянні до нього приєднався Іуліан. За такий вчинок мучеників кинули в море. Тіла їх виловили християни і поховали.