Трохим, Саватій і Дормідонт жили в III столітті і постраждали під час гоніння на християн. Одного разу язичники відзначали свято Антіохії Пісидійської, а Трохим і Саватій дивилися на них з жалем - хотіли, щоб Господь вивів Іновірців на шлях істинний.

Віруючих схопили і відправили до правителя Аттики. Довго мучили, змушуючи відректися від Христа. Саватій від тортур помер, а Трохима відправили до імператора Діонісія, де стали мучити більш витончено. Святий витримав, його кинули в темницю і там його став відвідувати сенатор Дормідонт. Імператор дізнався про це і наказав піддати тортурам обох християн. Православні витримали, тоді їх вбили мечем.

Сьогодні на честь пам'яті мужності святих відзначається народне свято 2 жовтня - Трохимові Вечорниці.

Православне свято 2 жовтня - день пам'яті преподобного Алексія.

Преподобний Алексій був старцем в Зосимовій пустелі і обдарував його Господь багатьма чудовими дарами. Алексій був мудрим, смиренним, вів благочестивий спосіб життя. Саме з його легкої руки Тихон Московський став патріархом. Алексій все своє життя присвятив Господу, багатьох наставляв на шлях православ'я і всіляко допомагав увірувати в Христа.

Прикмети 2 жовтня

Народні прикмети сьогодні / Фото ua.depositphotos.com

  • листя з берези падають не повністю - зима буде суворою;
  • грім гримить 2 жовтня - взимку снігу не буде;
  • іній з ранку - до спокійної і теплої осені.

Що сьогодні не можна робити

У цей день категорично заборонено лінуватися і байдикувати. Церква стверджує, що стан прострації - гріх, а робота - шлях до Бога. Також небажано передавати що-небудь сусідам, навіть сіль.

Що можна робити 2 жовтня

Наші предки вважали, що немає кращого часу, щоб почати збирати мед з пасіки. Також за старих часів саме з 2 жовтня починалися вечірні гуляння, де молоді хлопці та дівчата могли підібрати собі супутника життя.

Дівиці також проводили простий обряд на судженого - потрібно було кілька хвилин пильно дивитися в очі тому, хто подобається. Саме ця людина і стане вашим чоловіком.