Никандр був висвячений апостолом Титом в єпископи, а Єрмей - в пресвітери, жили в місті Мирі.

За часів гоніння на християн, які почав правитель Ліваній, Никандр і Єрмей потрапили під суд. Їх змушували відректися від Христа, довго і страшно мучили. Святі не відмовилися від Господа, за що їх жорстоко побили і поховали живцем.

На честь пам'яті мучеників сьогодні відзначається народне свято 17 листопада - Єрьомін день.

Православне свято 17 листопада - день пам'яті преподобного Іоанникія Великого

Іоанникій був родом з Віфінійської країни, в дитинстві пас худобу і прославився, як смиренний і лагідний хлопчик. Любив молитися, тому часто залишав тварин на пасовищі, знаходив відокремлене місце і звертався до Господа.

Досягнувши повноліття, відправився на військову службу. Там, на жаль, впав в іконоборчу єресь. Одного разу Іоанникій зустрів мандрівника, який сказав йому, що християнин не повинен заперечувати Господа. Після закінчення війни йому пропонували нагороди, але молодий чоловік відмовився і пішов у монастир.

Пізніше оселився в олімпійській пустелі, там в печері прожив три роки в строгому пості і молитві. Кілька років подорожував по інших пустелях і монастирях.

За своє життя Іоанникій створив багато чудес: лікував хворих, звільняв ув'язнених з темниць, передбачав майбутнє. Помер у віці 94 років.

Прикмети 17 листопада

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН

  • пішов сніг в цей день - зима буде морозною і сніжною;
  • скільки в небі птахів - стільки теплих днів чекати в наступному році;
  • дощ 17 листопада - погода зміниться;
  • північний вітер дме - до дощів, південний - до морозів.

Що сьогодні не можна робити

Церква в цей день категорично забороняє що-небудь давати в борг, в тому числі, гроші. Не можна виносити предмети з дому, інакше накличете біду. Як і в будь-яке інше церковне свято, 17 листопада не можна сваритися і ображатися. Весілля грати теж не варто, інакше молодята скоро розлучаться.

Що можна робити 17 листопада

Наші предки захищали свої житла зміїної шкурою або кінської підковою. Вважалося, що якщо принести таку річ в будинок, нещастя обійдуть сім'ю стороною. Краще в цей день взагалі не виходити з дому і стежити за своїми розмовами - 17 листопада нечиста сила особливо активна і може нашкодити людині навіть через слова.