Головне свято 16 липня - день пам'яті мучеників Мокія і Марка, які стали жертвами полювання язичників на християн. Вони жили в III столітті до н. е і були схоплені під час гонінь православних віруючих.

Язичники уклали святих в темницю і катували, змушуючи відректися від Христа, але Мокій і Марк не зробили цього. В покарання їм відрубали голови на головній площі міста.

Свято 16 липня - перенесення мощей святителя Пилипа, митрополита Московського і чудотворця всієї Росії

23 грудня 1569 Пилип прийняв мученицьку смерть поблизу міста Твер. Ченці Соловецької обителі в 1591 році попросили дозволу перенести його мощі в монастир. Тіло було покладено в могилу, яку Пилип підготував для себе ще за життя. Сталося це під папертю храму Зосими і Саватія Соловецьких.

У 1652 році митрополит Новгородський Никон запропонував перенести мощі в Москву. В руки святого була вкладена покаянна грамота царя Олексія Михайловича, в якій він молив про прощення гріхів свого прадіда Іоанна Грозного, "схиляючи" свою владу перед владою церковною.

На місці зустрічі мощей святителя Пилипа московським духовенством і народом був споруджений хрест, від якого отримала свою назву Крестовская застава в Москві (біля Ризького вокзалу).

Яке сьогодні свято - день пам'яті мученика Іакінфа

Юнак виріс у християнській родині, але був прислужником у царя Траяна. Одного разу, під час одного з бенкетів, Якінф замкнувся у себе в кімнаті і молився Христу, поки цар і його гості насолоджувалися ідоложертвенной їжею. Один із слуг почув слова молитви і доніс царю, що Якінф відрікається від язичницьких богів і продовжує вірити в Ісуса Христа.

Тоді юнака привели до царя і запропонували скуштувати жертовної їжі. Иакинф відмовився і оголосив себе християнином. Його довго катували, а потім ув'язнили в темницю, моря голодом і спрагою. Незабаром один з стражників, який приніс йому язичницькі частування, побачив біля тіла юнака двох ангелів, що обернули його в світлий одяг і наділи на голову вінець.

Мучителі вирішили продовжити суд над святим, але знайшли його в темниці померлим. Двадцятирічний Якінф помер в 108 році в місті Римі. Мощі святого згодом перенесли до Кесарії.

16 липня яке сьогодні свято - день пам'яті блаженного Іоанна

В молодості він працював на солеварнях, де носив воду. Дотримувався посту і постійно молився, пізніше перебрався в Ростов. Там став юродивим: носив вериги у вигляді залізних хрестів і важкий ковпак на голові. У Москві ж ходив голий і майже босий навіть у найлютіші морози. Говорив правду людям, не дивлячись на їх становище, навіть царю Борису Годунову передбачав безліч бід в Росії.

Перед смертю йому відкрився дар зцілення, в Москві про нього знали, як про великого чудотворця і цілителя.12 червня 1672 року були знайдені мощі блаженного, спочивають під спудом в одному з приділів собору Василя Блаженного.

Що можна робити 16 липня

Слов'яни спостерігали за небом / фото ua.depositphotos.com

У цей день наші предки спостерігали за небом - в ньому повинно було з'явитися скупчення тіл в сузір'ї Тільця. Таке явище називалося "Плеяда" або "Стожари". Вважалося, що вони приносять удачу і оберігають звіроловів і рибалок.

Проте, 16 липня в цілому сприймали, як невдалий день, тому у всіх справах потрібно було бути гранично обережними.

Що сьогодні не можна робити

  • Не можна вирушати в далеку дорогу;
  • Їсти м'ясні та молочні продукти;
  • Займатися важкою фізичною працею;
  • Злитися і допускати негативні думки;
  • З'ясовувати стосунки з близькими людьми.