У Верховній Раді в понеділок зареєстрували проект закону щодо заборони використання символіки підтримки нападу російської федерації на Україну, пише УНН з посиланням на картку законопроекту.

Так, у пояснювальній записці зазначається, що військова техніка окупанта на території України була позначена літерами “Z”, “V” та “O”. З 3-го березня акаунти російського міністерства оборони у соцмережах почали використовувати стилізації та графічні інтерпертації літер “Z” та “V” у комунікаціях щодо військової агресії росії проти України, а згодом символіка почала розповсюджуватися у пропагандистських матеріалах, мітингах та інших публічних заходах та продуктах на підтримку війни в Україні.

“Вже зараз світ сприймає літеру “Z” як "свастику ХХІ сторіччя" – символ підтримки путінського режиму та повномасштабного вторгнення росії на територію України”, - зазначають автори законопроекту.

Документ визначає символіку підтримки військової агресії рф проти України як символіку, що включає прапори, символи, зображення або інша атрибутика, пам’ятники, пам’ятні знаки, написи в яких зображується символіка, що розміщувалася на військовій техніці російської федерації під час військової агресії проти України.

Законопроект вносить зміни до Кримінального кодексу України та встановлює кримінальну відповідальність у вигляді обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк (з конфіскацією майна або без) за виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки підтримки військової агресії рф проти України.