Російську Федерацію вперше визнали країною-терористом – поки що на рівні Парламентської асамблеї Ради Європи. Подібне рішення можуть ухвалити в США, документ уже в Конгресі.

На осінній сесії ПАРЄ, яка проходить у Страсбурзі, у четвер було представлено документ під назвою "Подальша ескалація агресії Російської Федерації проти України".

У ньому зазначається, що "ця агресія має бути однозначно засуджена як злочин сама по собі, як порушення міжнародного права і як головна загроза міжнародному миру та безпеці".

У резолюцію було внесено поправку, яка пропонувала "оголосити Російську Федерацію терористичним режимом". Під час голосування її підтримали 79 депутатів, двоє були проти та один утримався.

У резолюцію також було включено поправку із закликом надати Україні системи ППО.

У результаті резолюцію було прийнято одноголосно, за неї проголосували 99 депутатів-членів, присутніх у залі, один утримався. ПАРЄ стала першою міжнародною організацією, яка визнала Росію державою-терористом.

Увечері того ж дня Зеленський прокоментував рішення ПАРЄ.

"Маємо і потужний відгук від ПАРЄ – це перша міжнародна організація, яка визначила існуючий у Росії режим як терористичний. Дуже важливо, що це — політичний сигнал. Сигнал усім державам – членам Ради Європи та всім державам світу, пов'язаним із цією терористичною групою, яка привласнила собі Росію і розв'язала найстрашнішу за 80 років війну в Європі, - нема про що говорити. Терору потрібно відповідати силою - на всіх рівнях. І на полі бою, і санкціями, і юридично", - підкреслив він.

Президент додав, що буде створено спеціальний трибунал, на якому судитимуть винних в агресії проти України, а також буде забезпечено роботу спеціального компенсаційного механізму – щоб Росія своїми активами відповіла за цю війну.

У свою чергу Верховна Рада України закликає парламенти країн Європи визнати Росію державою-терористом за прикладом рішення Парламентської асамблеї Ради Європи. На цьому наголосив голова ВРУ Руслан Стефанчук.

"Ця підтримка, яку ми отримали в ПАРЄ, є надзвичайно важливою для подальшого перебігу подій. Тому що в Парламентській асамблеї Ради Європи представлені представники всіх парламентів країн Ради Європи, а це означає, що вона має спуститися на рівень парламентів окремих країн. Я дуже сподіваюся, що такі рішення також будуть прийняті і в цих парламентах. Це рішення є першим, тому воно є надзвичайно важливим. І я дуже сподіваюся на підтримку такого рішення і в інших країнах, які входять до Ради Європи", – резюмував Стефанчук.

Зрештою, 10 жовтня стало відомо, що до Конгресу США внесли законопроект про визнання Росії країною-спонсором тероризму та визнання дій російських військових в Україні актом геноциду. Про це повідомив старший радник Конгресу США Пол Массаро.

"Конгрес розгляне визнання дій РФ в Україні актом геноциду. Сенатор Ліндсі Грем і член Палати представників Тед Ліу вимагають визнання Росії терористичною державою", - йдеться у повідомленні.

Раніше країна-агресор заявила США, що якщо Вашингтон визнає РФ країною спонсором тероризму, Кремль розгляне такий крок "точкою неповернення" у російсько-американських відносинах.

Зазначимо, що ПАРЄ також порушила сумнів легальність перебування Росії в Раді безпеки ООН. Згідно зі статутом ООН, серед 5 членів Радбезу досі значиться СРСР, якого не існує понад 30 років. Однак Росія оголосила себе правонаступницею СРСР і без процедури вступу до ООН зайняла одразу місце серед постійних членів Ради безпеки.

Що далі

До речі, про ООН. Незадовго до рішення ПАРЄ Генасамблея ООН засудила спробу Росії анексувати окуповані території України. Ця резолюція легітимізує право України звільняти захоплені окупантами українські землі, розповів політолог Володимир Фесенко.

"Голосування свідчить, що більшість членів ООН підтримують Україну, засуджують російську загарбницьку війну та вимагають виведення російських військ з території України", - наголосив Фесенко.

Він зазначив, що Росія не прислухається до жодних резолюцій. Однак для України цей документ має велике значення.

"Для нас важливо, що резолюція ООН легітимізує наше право на звільнення окупованих територій. Тобто що б там не говорили в Росії, які б папірці вони не приймали і які карти не публікували, у нас є повне міжнародне право на звільнення тимчасово окупованих Росією територій", – наголосив політолог в ефірі 24 каналу.

У свою чергу голова комітету Верховної Ради України з питань правової політики Денис Маслов високо оцінив і рішення ООН, і рішення ПАРЄ.

"Це дуже сильний сигнал... Там у резолюції (ПАРЄ - ред.) вказується, що потрібно прискорити створення Міжнародного трибуналу зі злочину агресії, яка вчинила Російська Федерація щодо України. Це те, на чому наполягає наш президент", - сказав експерт в ефірі телеканалу Freedom

Головне питання - чи визнає Росію терористом після всього, що сталося, США. Як уже було сказано вище, у Конгресі вже знаходиться однойменний законопроект. На думку політолога Миколи Давидюка, яку він висловив в ефірі 24 каналу, зараз Вашингтон надсилає Москві певні натяки в рамках їхніх дипломатичних переговорів. І можливість визнання Росії країною, яка спонсорує тероризм, – не єдиний. Крім цього, Байден порушив питання про виключення Росії з Ради безпеки ООН.

Давидюк вважає, що законопроект про визнання Росії державою-спонсором тероризму – це превентивний захід, щоб вона не використала тактичну ядерну зброю.

"Росіяни в Женеві на переговорах просили не називати і не визнавати їх державою-терористом. Для Путіна це було важливо. Знаючи це, Захід спеціально вносить таку норму, щоб зупинити можливий удар", – пояснив він.

Однак у США навряд чи поспішатимуть йти за прикладом ПАРЄ. За словами політолога Андрія Вігиринського, ПАРЄ та Конгрес з адміністрацією Байдена проводять самостійну та суверенну політику, яка не взаємопов'язана і не впливає одна на одну.

"Є різниця між країною-спонсором тероризму – тим правовим статусом, передбаченим законодавством Сполучених Штатів – та Росією, в якій терористичний режим функціонує. Це все-таки за змістом та наповненням абсолютно різні явища. І правові наслідки абсолютно різні", – зазначив він у ефірі 24 канали.

Вігиринський зазначає, що ПАРЄ у резолюції просто наголосила на тому, що в Росії, найімовірніше, відсутні елементи демократичного режиму, які відповідають принципам, на яких базується Європейський Союз, і на цьому обмежилася. Тобто всі інші обставини, додає він, щодо застосування цієї резолюції, вони дійсно неартикуловані і не обов'язкові.

У США ж правовим наслідком статусу держави, яка спонсорує тероризм, стають можливості щодо застосування окремих видів обмежень щодо цієї країни. Політолог і раніше зазначав, що санкції та обмеження, застосовані сьогодні щодо Росії, у рази перевищують ті, що можуть бути застосовані до країни-спонсора тероризму.

Такої думки дотримується і політолог Володимир Фесенко. В інтерв'ю ТСН він пояснив, що США поки не оголошуватимуть Росію державою-спонсором тероризму через певні ризики для себе, зокрема застосування тактичної ядерної зброї.

У той же час, експерт сказав, що масовані ракетні обстріли території України можуть прискорити ухвалення в США законопроекту про визнання Росії країною-спонсором тероризму.

"Але тут є нюанси. У складі Конгресу відбудуться часткові зміни і тут питання – чи встигнуть вони до виборів, і яка ситуація буде після довиборів до Конгресу США, а там – і до Нижньої палати, і до Сенату: будуть часткові оновлення. Тому є процедурні нюанси, які потрібно враховувати. Але ключове – адміністрація зараз не поспішає”, – зауважив політолог.