На відміну від звичайної ядерної бомби, “брудна бомба” не спричиняє руйнування та пожежі, але залишається радіоактивне забруднення на більш тривалий період часу.

Про це в коментарі УНН розповів експерт із питань радіації та радіоактивності Роман Павлюк. 

Також він дав поради, як діяти населенню в разі атаки “брудною бомбою”.

«Якщо коротко, “брудна бомба” – це той самий Чорнобиль, просто в значно менших масштабах. У Чорнобилі, на момент аварії, у реакторі знаходилося кілька тонн радіоактивних речовин. З бомбою можна занести близько 50 кг високорадіоактивної речовини. Якщо не рахувати Чорнобиль, який можна вважати величезною “брудною бомбою”, то в історії не існує її практичного застосування», – розповів Павлюк.

Принцип “брудної бомби” наступний: контейнер із високорадіоактивними речовинами, обкладений вибухівкою, підривається і таким чином спричиняє розпорошення забруднюючих речовин в навколишнє середовище, викликаючи радіаційне зараження. Як правило, як радіоактивні матеріали використовуються відпрацьовані радіоактивні елементи із атомної станції. Відповідні фахівці добре розуміють, які саме ядерні відходи можна застосувати, враховуючи період напіврозпаду, щоб ураження було достатнім, аби забруднюючий ефект тримався протягом тривалого періоду часу.

«У звичайній ядерній бомбі - там енергія виділяється за рахунок поділу атомів, або за рахунок злиття атомів, якщо йдеться про термоядерну бомбу. У плутонієвій бомбі атом розпадається на частинки, ці частинки вдираються в інші атоми, що спричиняє їх розпад також. Механізм відбувається по наростаючій в геометричній прогресії за дуже малу долю секунди. У результаті виділяється колосальна енергія, тому що вибух – це завжди вивільнення енергії. У традиційній атомній бомбі вона виділяється за рахунок поділу або злиття атомів. У випадку “брудної бомби” вибухові речовини - більш традиційного класу, наприклад, тротил. Він вибухає і розносить радіоактивні речовини, що розміщені в бомбі», – зазначив Павлюк.

Хоча, як зазначає експерт, “брудну бомбу” не обов’язково підривати, щоб було зараження. Достатньо просто зробити викид ТВЕЛів (відходів з АЕС) в навколишнє середовище.

«Це, напевно, найбрутальніший варіант військового злочину, на рівні Голокосту. Тому в світі здійснюється суворий контроль за обігом радіоактивних речовин, адже “брудна бомба” – це мрія будь-якого терориста світу.

Скрізь, де є скупчення людей, на кордоні в аеропортах, є сканери, які відстежують радіоактивні речовини. Крім того, супутники НАТО з орбіти успішно дивляться за будь-яким випромінюваннями, які викликаються підозри і відповідно реагують.

Вважається, що країни, які не можуть собі дозволити зробити стандартну атомну бомбу, тому що для її виробництва потрібно надзвичайно високий ступінь очищення, можуть взяти відходи від атомної станції. Цим “начинити” ракету чи безпілотник і запустити. Тут вже немає варіантів. Якщо це злетіло на нашу територію, у будь-якому випадку буде забруднення, чи спрацює ППО, чи ворожий об’єкт вдарить по цілі. Хіба що обережно зловити безпілотник чи ракету в повітрі і потім закопати», - розповів експерт.

У разі, якщо все ж з’явилися повідомлення про можливу атаку “брудною бомбою”, населенню варто діяти, як і у випадку техногенної аварії. Є рекомендації Центру громадського здоров’я, як поводитися у випадку техногенної аварії. На відміну від традиційної атомної бомби, що спричиняє руйнування, пожежі та електромагнітний імпульс, “брудна бомба” спричиняє лише забруднення.

«Безумовно, має бути захист органів дихання, закриті всі двері та вікна в приміщення. Не виходити з дому, а якщо виходити з дому, то лише при крайній потребі, але повертаючись, залишати одяг при вході і більше ним не користуватися. Найкраще використовувати бахіли та дощовики і надворі й залишати їх. Уся відкрита вода назовні вважається отруйною, жоден із фільтрів її не очистить. Вода лише бутильована, яку запасли в пластикових пляшках чи в скляній тарі. Кип'ятіння нічого не вирішує. Їжу також можна вживати лише ту, що запасли, законсервували. Дітей і тварин не можна випускати назовні. Тож треба пересидіти вдома і слухати повідомлення від служб. Саме “брудна бомба” не має викликати для систем зв’язку і енергетики проблем, якщо не буде інших атак. Усе має працювати. ДСНС, військово-цивільні адміністрації і Центр громадського здоров’я будуть повідомляти, що робити далі. Може бути організована евакуація, як це було у 1986 році в Прип'яті. Може бути евакуація певних прошарків населення, таких як дітей і вагітних. Можуть просто оголосити привіз продовольства і буде локдаун. Це все вирішує влада, залежно від ступеню забрудненості і ймовірності повторних викидів», – зазначив експерт.

Нагадаємо, міністр оборони рф сергій шойгу влаштував "телефонну карусель" з заявами про "брудну бомбу" України. Голова МЗС України Дмитро Кулеба назвав заяви абсурдними та брехливими. Президент України Володимир Зеленський відреагував на "телефонну карусель" шойгу і наголосив, що всі "розуміють, хто є джерелом усього брудного".

Після телефонних дзвінків міністра оборони росії сергія шойгу своїм колегам у Великій Британії, США, Франції та Туреччині, три з цих країн, Велика Британія, США та Франція випустили спільну заяву, де відкинули звинувачення.

Держдеп застеріг росію від застосування звичайної чи "брудної" ядерної бомби.