Росія може застосувати ядерну зброю проти України, однак її якість і стан є сумнівними, вважає глава Міноборони.

Ризик застосування Росією тактичної ядерної зброї існує, але її якість та стан викликає питання. Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна, яке було опубліковано 29 вересня.

"Ризики завжди є. Маючи такого сусіда з ядерним потенціалом, завжди є можливість, що він психане. Наскільки це у відсотках? Я не беруся сказати. Чи залишилися у них носії? Так, лишилися. Її можна донести і Іскандерами, і Калібрами, і літаками. Якої вона якості та стану - у мене питання", - зазначив голова Міноборони.

Він також наголосив, що термін придатності переданої РФ української ядерної зброї закінчився у 1997 році.

Якось я спілкувався з другим президентом Леонідом Кучмою, який уже завершував передачу Росії ядерної зброї. Він нагадав, що навіть якби цей ядерний потенціал не віддали, у 1997 році у нього закінчувався термін придатності. "Ми його весь віддали в Росію. Тому питання: а в якому стані це барахло у Росії?", - розповів Резніков.

Міністр додав, що українські ракети Сатана, зроблені понад 40 років тому, все ще на озброєнні в Росії.

"І виникає питання: хто їх обслуговує, за якими документами і скільки років цим інженерам… Тому можна натиснути кнопку, але це може хитнути прямо там", - підсумував він.

Нагадаємо, 21 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що у разі загрози територіальній цілісності Росії будуть застосовані усі засоби ураження, у тому числі і ядерні.