Волонтер Сергій Притула сподівається, що Україна зможе "гучно" відповісти на іранські дрони-камікадзе Shahed-136, які масово закупила Росія.

Про це він заявив в інтерв'ю LIGA.net.

"Якщо все складеться правильно, – можливо, наша відповідь на іранські безпілотники буде гучною", – заінтригував Притула.

Інші подробиці він поки не має права розповідати.

Зазначимо, що після оголошення останнього збору коштів фонд Притули зібрав 352 млн "на помсту" РФ. Безпосередньо на дрони-камікадзе піде тільки 100 млн. 

"Ми ніколи не беремо на себе відповідальність за вибір напрямку, куди спрямовувати такі колосальні суми. Як і в історії з Bayraktar, у нас вивільнився величезний бюджет, але Міноборони попросили зупинитися і подивитись, куди можна спрямувати ці кошти. І шляхом зустрічей та перемовин була намацана історія з супутником", - зазначив волонтер.

Але, за його словами, українці донатили саме на "бавовну". Тому вони не можуть використати ці гроші на зимову форму, тепловізори чи дрони.

"Вони мають йти на знищення живої сили та техніки ворога. Міноборони накидує нам різні варіанти. Звичайно, ми вийдемо в паблік і повідомимо, куди будуть скеровані ці кошти", - пояснив Притула.

Також Притула пояснив, чи можуть волонтери допомогти купити систему протиповітряної боротьби. За його словами, це ринок дуже вузької номенклатури та питання не в грошах, а в політичній волі. Як приклад він навів ситуацію з танками.

"Україна здатна купити танки Leopard 2. Вони є в тій же Іспанії", – пояснює Притула. – "Але щоб їх нам продали – треба добро від країни-виробника. А німці поки не мають політичної волі".