Глава «Енергоатому» Петро Котін заявив, що на окупованій Запорізькій АЕС (ЗАЕС) ситуація з кожним тижнем лише погіршується. Він вважає, що тривалі перебої з електроживленням станції можуть призвести до другої "Фукусіми".

Про це він заявив в інтерв'ю телеканалу ZDF, передає УНН з посиланням на DW.

"Окупанти, серед іншого, пошкодили адміністративну будівлю, навчальний центр і один із блоків АЕС, вони складують обладнання та вантажівки, що створює високу загрозу пожежі. Ніхто не знає, що зберігається в цих вантажівках", - сказав Котін.

За словами Котіна, співробітники Запорізької АЕС відчувають сильний тиск.

"Зараз персонал намагаються змусити підписати з росією трудові договори. У персоналу є вибір - або підписати ці договори, або піддатися побиттю і тортурам", - сказав він, додавши, що близько ста осіб було затримано, і ніхто не знає, що з ними сталося.

"Людям заборонено залишати межі АЕС", - пояснив Котін.

На думку Котіна, на Запорізькій АЕС зберігається висока загроза атомної аварії. Він зазначив, що така аварія ледь не сталася вже тричі. Котін пояснив це тим, що ЗАЕС залежить від електроживлення. При зупинці системи охолодження починається розплавлення паливних стрижнів реакторів. Котін порівняв це з атомною катастрофою на японській АЕС "Фукусіма", де систему електроживлення зруйнувало цунамі, і через три години почалося розплавлення стрижнів.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі після проведення переговорів з українською та російською сторонами щодо Запорізької АЕС зазначив, що ситуація є нестерпною і вимагає негайних дій.