Деякі міжнародні партнери пропонували Україні передати Запорізьку АЕС під керівництво росії.

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю польским ЗМІ повідомив, що Україна відмовилася, оскільки там перебувають наші спеціалісти, за яких ми несемо відповідальність, передає УНН.

"Ми відмовилися, бо якщо там наші спеціалісти – ми несемо відповідальність. На сьогодні технічно ми ситуацію контролюємо, але там ходять бойовики", – сказав Зеленський.

Голова держави також підтвердив, що станція зазнала обстрілів військами рф під час захоплення. Зокрема, влучили і в енергоблоки.

Він деталізував, що там було понад 100 одиниць техніки. Окупанти оточили АЕС, вбили декількох людей, стріляли по ядерних блоках.

“Спочатку МАГАТЕ сказало, що ніяких влучень не було. Це не правда. Ми знайшли. Вони влучили по ядерному блоку, але там достатньо потужний захист. Це велика загроза досі", – відзначив Президент.

Він також розповів про спроби росії взяти АЕС під свій технічний контроль. Проте, навіть працівники "Росатому" не в захваті від такої ідеї.

"На сьогодні станція частково окупована російськими військовими, технічні спеціалісти там наші. Технічних спеціалістів також вони привезли з "Росатому". І, скажу вам відверто, "Росатом" це приховує, але ми знаємо, що російські спеціалісти хочуть поїхати звідти, тому що вони не знаються в деяких речах", – пояснив Зеленський.

За словами Президента, фахівці "Росатому" навіть намагаються повернутися до рф.

Майданчик Запорізької АЕС захоплений російськими окупантами.

4 березня 2022 військовими силами рф було здійснено обстріл майданчика Запорізької АЕС. Внаслідок обстрілів виникла пожежа на території ЗАЕС. Станом на 6:20 силами підрозділів ДСНС України пожежу було ліквідовано.