ООН і Червоний Хрест виступили гарантами життів українських бійців, коли ті здавалися в полон окупантам, нагадав глава держави.

ООН та Міжнародний комітет Червоного Хреста мають відреагувати на вбивство українських військовополонених в окупованій Оленівці Донецької області. Про це у п'ятницю, 29 липня, заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні за підсумками 156-го дня війни.

 

"Коли захисники Азовсталі виходили із заводу, ООН та Міжнародний комітет Червоного Хреста виступили гарантами життя та здоров'я наших воїнів. Збройні Сили України, Служба безпеки, Головне управління розвідки та уповноважений Верховної Ради України виступили зі спільною заявою до ООН, Червоного Хреста як гарантів тих домовленостей щодо захисників Азовсталі. Підтримую цю заяву. Тепер гаранти мають реагувати. Маємо захистити життя сотень українських військовополонених", - сказав глава держави.

 

Він зазначив, що українська дипломатія винесла інформацію про російський удар по Оленівці на найвищий міжнародний рівень і що загарбникам не вдасться сховати правду.

 

Зеленський закликав США негайно визнати РФ країною-спонсором тероризму.

 

"Росія довела численними терактами, що є найбільшим джерелом тероризму у світі сьогодні. Це - факт", - наголосив президент.