Фахівці відкинули російські заяви про те, що до вбивства українських полонених може мати відношення американська РСЗВ.

Аналізуючи відео з місця теракту в Оленівській колонії, де загинули десятки українських військовополонених, експерти американського Інституту вивчення війни (ISW) дійшли висновку, що це не могло бути наслідками удару ракетною системою залпового вогню HIMARS. Про це йдеться у новому звіті організації, опублікованому в ніч проти 30 липня.

У Міноборони Росії стверджували, що українські війська навмисно завдали удару по Оленівському СІЗО, в якому утримувалися українські військовополонені, включаючи військовослужбовців полку Азов, із західних систем HIMARS, вбивши щонайменше 40 і поранивши 75 військовополонених, нагадали в ISW.

"Спонсороване Кремлем інформаційне агентство РИА Новости опублікувало відео слідчого ізолятора, на якому видно пошкодження від пожежі. Але не такі, які міг би завдати ударом HIMARS", - сказано в доповіді.

Військові експерти також зазначають, що російські пропагандистські ресурси хоч і оприлюднили кадри фрагментів ракети HIMARS, але не надали доказів того, що фрагменти знайшли саме в Оленівці.