Росія продовжить шукати привід зірвати зернову угоду, переконаний посол України у Туреччині Василь Боднар.

"Зернова угода" після виходу з неї 29 жовтня Росії фактично продовжує діяти, оскільки вихід РФ із домовленостей не означає, що вони заблоковані. Про це в ефірі телемарафону заявив посол України у Туреччині Василь Боднар.

"Вони просто зупиняють участь у зерновій угоді, це не означає, що вона заблокована. З урахуванням цієї ситуації ООН і турецька сторона запропонували проводити перевірку самостійно, без залучення української та російської сторін. І судна, які зараз стоять на рейді, підлягають перевірці у двосторонньому складі. Ми це узгодили, російській стороні просто повідомили", – сказав Боднар.

За словами посла, Росія продовжуватиме шукати привід зірвати зернову угоду, але світ закликає Москву відмовитися від шантажу.

"Ми бачимо, що світова спільнота на це не повелася. Усі заяви з ключових столиць звучать із закликом до Росії відмовитися від шантажу… Наразі перевірка триває. Де-факто угода діє", – додав дипломат.

Боднар зазначив, що Україна укладала угоду з ООН та Туреччиною, тому, з юридичної точки зору, не повинна переривати свою участь у виконанні угоди.