Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган прокоментував журналістам тему останнього обміну полоненими між росією та Україною.

Про це пише УНН посилаючись на агенство Anadolu.

Глава держави назвав осіб, звільнених у рамках обміну полоненими "гостями Туреччини".

За його словами, серед інших до списків осіб, які підлягали обміну, було включено ім'я особи, на видачі якої наполягав президент путін.

"200 людей – під нашим контролем. На одному особливо наполягав президент путін. Його ми вже відправили до росії", – повідомив турецький лідер.

Ердоган також торкнувся теми "зернової угоди", укладеної в Стамбулі за посередництва Туреччини та ООН.

Президент привернув увагу до того факту, що станом на 23 вересня "зерновим коридором" експортовано вже понад 4 млн тонн агропродукції.

"Постачання все ще триває. Йдеться переважно про українську продукцію. Очікуємо також на початок експорту зернової продукції та добрив рф, що серйозно полегшить ситуацію в бідних країнах", - сказав президент.

У середу росія та Україна провели великий обмін полоненими, найбільший з початку війни, під час якого було звільнено понад 200 осіб, у тому числі 10 іноземців.

Серед звільнених іноземців були двоє британців та марокканець, яких було засуджено до страти у червні після того, як вони потрапили в полон. Також було звільнено трьох інших британців, двох американців, хорвата і громадянина Швеції.

Час і масштаби обміну стали несподіванкою з огляду на те, що путін раніше того ж дня оголосив про часткову мобілізацію військ.

Президент Володимир Зеленський заявив, що обмін, який включав допомогу Туреччини та Саудівської Аравії, готувався протягом досить тривалого часу. За умовами угоди 215 українців, більшість із яких потрапили в полон після захоплення Маріуполя, було звільнено.

Натомість Україна відправила назад 55 росіян, а також Віктора Медведчука.

Зеленський подякував президенту Туреччини Таїпу Ердогану за допомогу і сказав, що п'ять українських командирів залишаться в Туреччині до кінця війни.