"Велика сімка" (G7) закликала Росію негайно повернути Україні повний контроль над Запорізькою атомною електростанцією та вивести з неї свій персонал та війська.

Відповідна заява країн G7 поширена на сайті МЗС Німеччини.

У документі зазначається, що країни "Великої сімки" засуджують викрадення Росією керівництва Запорізької АЕС.

"Ми засуджуємо неодноразові викрадення Росією керівництва та персоналу української АЕС і засуджуємо застосування інших форм тиску на український персонал, що залишається (на станції - УНІАН). Ці дії ще більше погіршують ядерну безпеку та захист ЗАЕС, не дозволяючи ключовому персоналу виконувати свої незамінні функції", - наголосили в G7.

"Ми закликаємо Росію негайно повернути повний контроль над ЗАЕС її законному суверенному власнику, Україні, вивести весь російський персонал з об’єкта та припинити будь-які спроби безрозсудно та небезпечно передати ЗАЕС під російське управління, що може ще більше поставити під загрозу її безпечну та надійну роботу", - йдеться далі у заяві.

Країни G7 наголошують також, що ніколи не визнають спроби Російської Федерації анексувати Донецьку, Луганську, Запорізьку та Херсонську області.

"Будь-які такі спроби анексії є нікчемними та не мають юридичної сили. Ми підтверджуємо повний суверенітет України над усією її територією, включно з цим ядерним об’єктом. ЗАЕС і електроенергія, яку вона виробляє, належать Україні, і ми наголошуємо, що спроби Росії відключити станцію від української енергомережі неприйнятні. Ми рішуче наголошуємо, що ЗАЕС не має використовуватись для військових дій чи зберігання матеріальних засобів", - йдеться в заяві.