Сьогодні, 15 червня, в Ізраїлі скасували останнє серйозне карантинне обмеження, яке ще залишалося в силі - масковий режим. Борис Бриль, ізраїльський лікар, розповів УНН, як вдалося Ізраїлю цього досягти, і коли Україна зможе перемогти пандемію.

"Вакцинація - це єдиний спосіб вийти з пандемії. Тому Ізраїль сьогодні переміг пандемію і скасував масковий режим. Говорячи про прогнози для України, зараз у вас повністю вакциновано близько 5% населення. За моїми оцінками ви зробите щеплення за два роки, це дуже акуратний прогноз. На жаль, кажучи про цю проблему, доводиться розділяти світ на розвинені країни, де швидко проходить процес вакцинації, і нерозвинені, де вона гальмується. Тому прогнози, які стосуються світового виходу з пандемії - теж мінімум два роки. Візьмемо Росію, у них є всі можливості, вакцини, щоб зупинити пандемію і вакцинувати все населення, а щеплено лише близько 10% населення", - пояснює він.

За словами Бриля, потрібно вирішувати питання з освіченістю людей, які не володіють достовірною інформацією про вакцини, а також надолужувати довіру до медичної системи. Що стосується обіцяної допомоги, поставок вакцин бідним країнам, лікар ставиться скептично.

"У вас війна, вам сильно допомогли за ці роки? Це ж стосується і вакцин, хто кому сильно допомагав, Англія, Америка? Зберуться, поговорять і розійдуться - це політика", - говорить лікар. Бриль рекомендує Україні в цьому питанні сподіватися на самих себе.

"Кабміну потрібно відповідально займатися закупівлями вакцин і стежити за їх своєчасними поставками", - говорить він.