ВООЗ знову назвала Європу епіцентром заражень Covid-19. У низці країн статистика хворих зросла в десятки разів у порівнянні з показниками літа-початку осені.

У Нідерландах, на тлі сплеску COVID-19, починаючи з суботи, 13 листопада, набудуть чинності нові карантинні правила. Про це в п'ятницю, 12 листопада, заявив прем'єр-міністра Нідерландів Марк Рютте під час прес-конференції.

"Тиск на охорону здоров'я знову надзвичайно високий. Через велику кількість хворих на COVID-19 операції, зокрема на серце, доводиться знову і знову скасовувати. Тому ми неминуче повертаємося до заходів, які ми знаємо з попередніх етапів і які стосуються кожного, незалежно від того, ви вакциновані чи ні", - заявив прем'єр-міністр.

Він зазначив, що починаючи з суботи в країні набувають чинності відповідні обмеження: заклади громадського харчування можуть працювати лише до 20.00; казино, сауни та магазини з товарами першої необхідності можуть працювати лише до 18.00; у магазинах, ресторанах, кафе та супермаркетах перевірятимуть наявність документа, що підтверджує вакцинацію, перенесене захворювання або негативний тест на коронавірус; не рекомендується приймати вдома гостей більше чотирьох осіб на день від 13 років, незважаючи на їх статус вакцинації.

"Заходи діятимуть щонайменше три тижні - до суботи, 4 грудня. Це питання буде розглянуте знову 3 грудня", - додав Рютте.

Зі свого боку Парламент Австрії планує цими вихідними обговорити ізоляцію для людей, які не отримали дві дози вакцини або не одужали від вірусу.

"Ми хочемо у неділю дати зелене світло для загальнонаціональної ізоляції нещеплених", - заявив канцлер Австрії Олександр Шалленберг на прес-конференції у п'ятницю.

"Ізоляція для нещеплених означає, що людина не може залишити свій будинок, якщо вона не збирається працювати, купувати предмети першої необхідності", - сказав Шалленберг, передає France24.

Шалленберг підкреслив, що нещеплені зіткнуться з тими ж обмеженнями на щоденне пересування, що й уся країна під час трьох локдаунів минулого року.

Шалленберг хоче уникнути додаткових обмежень для вакцинованих, щоб спонукати незгодних до вакцинації.

Також у Відні зобов'язали всіх носити професійні респіратори FFP2, причому не лише у громадському транспорті, а й у супермаркетах та в аптеках.

За даними Європейського центру профілактики та контролю захворювань, лише 64 відсотки населення Австрії повністю вакциновані, що є найнижчим показником серед усіх західноєвропейських країн, за винятком Ліхтенштейну. Середній показник щодо ЄС становить 67 відсотків.

Подібні заходи не обмежуються Європою. Новий Південний Уельс, Австралія, нещодавно заборонили людям старшим 16 років, які не пройшли повної вакцинації, відвідувати місце проживання іншої людини, за винятком обмежених обставин. І уряд Сінгапуру більше не оплачуватиме лікування тих, хто "не був вакцинований за власним бажанням" і заразився вірусом.

За даними Університету Джонса Хопкінса, у світі налічується майже 253 млн., що заразилися коронавірусом за весь період пандемії. Померло понад 5 млн осіб.