У Камбоджі помер 8-річний щур Магава, він п'ять років займався пошуком вибухівок, що залишилися після війни. Магава став першим щуром, який отримав медаль британської благодійної організації PDSA за порятунок людських життів. Про це повідомила бельгійська організація APOPO, що займається тренуванням щурів для миротворчих операцій, пише УНН.

Магава показував найкращі результати серед щурів, яких тренує APOPO. За свою п’ятирічну кар’єру він знайшов понад 100 мін та інших вибухівок у Камбоджі. Загалом завдяки йому вдалося знешкодити понад 225 тисяч квадратних метрів мінних полів.

Як зазначається, він був здатний обшукати поле розміром із тенісний корт лише за 20 хвилин.

“Усі ми в APOPO відчуваємо втрату Магави, і ми вдячні за неймовірну роботу, яку він зробив. Його внесок дозволяє громадам у Камбоджі жити і працювати, не боячись втратити кінцівки чи життя”, — йдеться у заяві організації.

У вересні 2020 року він отримав золоту медаль британської благодійної організації “Народний медпункт для хворих тварин” (PDSA). Вона є найвищою відзнакою PDSA за “надзвичайну сміливість і виключну відданість тварин”.

Магаву відправили на пенсію у червні 2021-го після п’яти років роботи через його поважний вік. А втім, ще кілька місяців він допомагав тренувати щурів-новобранців в АРОРО.