В Чехії пройшло слухання у справі про публічне вираження ненависті в бік українських біженців від двох блогерів. Обидва відбуватимуть термін у в'язниці за висловлювання в одному з відео.

Перший повинен відсидіти за ґратами десять місяців, а другий — шість.

Як передає портал Novinky, Патріка Тушля та Томаша Чермака доставили до суду під конвоєм. Вирок блогерам винесли в день розгляду справи. Перший понесе покарання у вигляді десяти місяців позбавлення волі, а другий просидить за ґратами півроку.

У відповіді на обвинувальний акт Тушль заявив, що не має претензій до українців загалом. Однак він виступає проти дій деяких націоналістів з України. Він вибачився за ненормативну лексику в ролику і визнав, що формат відео не підходить для вираження своєї позиції. Однак Тушль не відчуває себе винним за ненависні висловлювання. Чермак назвав виступ недоречним і заявив, що допустив помилку.

Згідно з даними в обвинувальному акті, в серпні двоє блогерів транслювали у власних соціальних мережах відео, де вони наговорювали на українців. Наприклад, чоловіки закликали відповідати своїми демонстраціями на мітинги громадян нашої країни.

А Чермак заявив: "Українці починають розмножуватися тут, одна демонстрація за одною. Ми повинні діяти зараз, інакше опинимося в пеклі".

Блогери також використовували образи по відношенню до українців. Звинувачення чеського суду не остаточне і може бути оскаржене.