О 11:00 за київським часом у Брюсселі розпочалося засідання Ради Росія-НАТО, на якому обговорять ситуацію з безпекою у Європі, зокрема навколо України.

Про це повідомляє УНН із посиланням на Twitter генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

"Засідання Ради НАТО-Росія — це своєчасна можливість для діалогу в критичний момент для європейської безпеки. Коли напруга висока, важливо, щоб ми сідали за один стіл і вирішували наші проблеми", — ідеться у повідомленні.

О 13:30 за Брюсселем (14:30 за Києвом) планують провести пресконференцію генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга за підсумками засідання.

17 грудня Росія надіслала США та НАТО пропозиції щодо безпеки у Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. До вимог Москви належать: заборона вступу України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках та припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван у телефонній розмові з помічником президента Росії Юрієм Ушаковим заявив, що США готові вести переговори з Кремлем як безпосередньо, так і через Раду Росія-НАТО та по лінії ОБСЄ. Але Москва має зняти занепокоєння Заходу щодо нарощування її військового потенціалу на кордоні з Україною.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс отримав останні “пропозиції” Росії, і такий діалог має відбуватися у консультації з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна.

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель вважає абсурдними умови, за яких так звані гарантії безпеки, яких вимагає Росія, обговорювали б без Європи. Боррель також заявив, що будь-яка дискусія щодо України в межах діалогу з безпеки з Росією потребує присутності Києва за столом переговорів.

Зі свого боку Київ заявив про своє бажання брати участь у консультаціях.

Зокрема, напередодні зустрічі делегацій з РФ та США глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що “гарантії безпеки” Путіна щодо сфери впливу є неправомірними.

10 січня в Женеві відбулися російсько-американські переговори щодо "гарантій безпеки", яких вимагає РФ. Зустріч провели перед засіданням Ради НАТО-Росія, запланованим на 12 січня.