У неділю дослідники з Бельгії заявили, що 90-річна жінка, яка померла після Covid-19, була інфікована як "Альфа", так і "Бета" варіантами коронавірусу одночасно, додавши, що це рідкісне явище недооцінене. Про це повідомляє УНН з посиланням на Bloomberg.

Невакцинована жінка, яка жила одна і отримувала медичний догляд на дому, була госпіталізована в лікарню в бельгійському місті Алст після серії падінь, і в той же день у неї виявили позитивний результат на Covid-19.

Хоча її рівень кисню спочатку був хорошим, її стан швидко погіршився, і через п'ять днів вона померла.

Коли медичний персонал перевірив наявність інших штамів, вони виявили, що вона є носієм як штаму "Alpha", який виник у Великій Британії, так і варіанту "Beta", вперше виявленого в Південній Африці.

"Обидва ці варіанти циркулювали в Бельгії, тому цілком ймовірно, що жінка була інфікована різними вірусами від двох різних людей", - сказала молекулярний біолог Анн Ванкеерберген з лікарні, яка керувала дослідженням.

"На жаль, ми не знаємо, як вона заразилася", - додала вона.

Ванкеерберген сказала, що важко встановити, чи зіграла коінфекція роль в швидкому погіршенні стану пацієнта.

Дослідження, представлять на Європейському конгресі клінічної мікробіології та інфекційних захворювань.

У січні, вчені з Бразилії повідомили, що двоє людей одночасно були інфіковані двома різними штамами коронавірусу, але результати дослідження ще не опубліковані в науковому журналі.

У коментарях до дослідження Лоуренс Янг, вірусолог і професор молекулярної онкології в Університеті Уоріка, сказав, що не було нічого дивного в тому, що людина інфікована більш ніж одним штамом.

"Це дослідження дійсно наголошує на необхідності проведення додаткових досліджень, щоб визначити, чи впливає інфекція викликана різними варіантами захворювання на клінічний перебіг Covid-19 і чи впливає це якимось чином на ефективність вакцинації", - додав він.

Віруси постійно розвиваються, видозмінюючись при реплікації. Це створює нові версії або варіанти.

Covid-19 зазнав деяких важливих змін, які можуть дати йому перевагу - наприклад, за рахунок збільшення його здатності відтворювати або ухилятися від частини нашого існуючого імунітету від минулої інфекції або вакцинації.

Найбільш тривожні з них знаходяться під пильною увагою вчених і називаються варіантами, що викликають заклопотаність.