Блінкен та глави МЗС країн-членів ЄС у понеділок скоординують санкції на випадок агресії Росії та заходи щодо підтримки України.

Глава Держдепартаменту США Ентоні Блінкен братиме участь в онлайн-форматі у плановому засіданні Ради ЄС на рівні глав МЗС, яке пройде у Брюсселі та буде присвячено можливій агресії Росії проти України. Про це на брифінгу у неділю, 23 січня, повідомив представник зовнішньополітичної служби Євросоюзу, повідомляє ТАСС.

"Держсекретар США приєднається до зустрічі у віддаленому режимі. Міністри обговорять у Брюсселі 24 січня пропозиції РФ з безпеки, які розглядатимуться з погляду базових принципів ЄС, та деескалацію напруженості навколо України", - сказав дипломат.

Мета зустрічі – обговорити заходи підтримки суверенітету та територіальної цілісності України, координацію санкцій проти Росії, на випадок російської агресії та можливості пом'якшити втрати від цих санкцій для економіки ЄС.

При цьому європейський дипломат зазначив, що Євросоюз поки не погодив санкції, які він може прийняти щодо Росії у разі агресії проти України, але є кілька варіантів, які розглядаються. Він наголосив, що ЄС вважає нинішню кризу у сфері безпеки найгострішою з моменту закінчення холодної війни.

Дипломат додав, що у разі агресії проти України спільнота "може ввести санкції проти Росії протягом кількох днів".

Відповідаючи на запитання журналістів, він заявив, що не вважає, що постачання зброї з країн ЄС та НАТО до України може сприяти початку конфлікту. За його словами, "коли одна сторона концентрує сили, закономірно, що інша нарощує свої військові можливості для протидії".