Наразі каталоги шрифтів Times New Roman, Arial, Verdana, Tahoma і Helvetica доступні російським користувачам лише через VPN-сервіси.

Американська компанія Monotype, яка є власником прав на шрифти Times New Roman, Arial, Verdana, Tahoma і Helvetica, перекрила для російських користувачів доступ до своєї бібліотеки на сайті, повідомляють РосЗМІ.

Відзначається, що сайт Monotype у Росії доступний, але при спробі відкрити сторінку з каталогом шрифтів користувач бачить повідомлення про заборону доступу.

"Вірогідно, власник сайту встановив обмеження, які перешкоджають вам отримати доступ до сайту", – зазначено в повідомленні. Але при використанні VPN-сервісу сторінка відкривається, і користувач під час реєстрації на платформі отримує доступ до шрифтів.

У Monotype поки не коментують зміни правил роботи з російськими користувачами.

Шрифти досі доступні в пакеті Microsoft Office, але на початку березня Microsoft оголосила про зупинення продажів у Росії. На цей час можна купити тільки завезені до ухвалення цього рішення продукти.

Юристи відзначають, що закриття доступу до каталогу шрифтів Monotype – це ще не заборона російським користувачам використовувати їх. Це не означає, що російські видавництва, виробники програмного забезпечення та інші особи автоматично позбавляються права на використання результатів інтелектуальної діяльності Monotype. Правовласник має право ініціювати дострокове припинення чинних контрактів, але це може бути пов'язано з якимись фінансовими втратами для компанії у вигляді неустойок і пені.