Пекін скоротив закупівлю нафти в інших країнах, але наростив закупівлю дешевої російської нафти. Найбільшими закупівлі були у травні.

Китай упродовж останніх трьох місяців збільшив закупівлі сирої нафти зі знижкою у Росії і так зробив її своїм найбільшим постачальником нафти. Про це у понеділок, 22 серпня, повідомляє Reuters із посиланням на дані митниці.

Зазначається, що китайські незалежні нафтопереробні заводи збільшили закупівлю сирої нафти зі знижкою у Росії та одночасно скоротили постачання з боку конкурентів РФ.

Так імпорт російської нафти, включаючи постачання по трубопроводу Східний Сибір – Тихий океан і морські перевезення з європейських і далекосхідних портів Росії, становив 7,15 млн тонн, це на 7,6% більше, ніж рік тому, свідчать дані Головного митного управління Китаю за травень, червень і липень 2022 року.

Але російські поставки в липні, еквівалентні приблизно 1,68 млн барелів на добу, були нижчими за рекордний показник травня, який був близько 2 млн барелів на добу.

Водночас закупівлі у Росії витіснили конкурентні постачання з Анголи й Бразилії, які в річному обчисленні впали на 27% та 58% відповідно.

Також митниця повідомила про відсутність імпорту як з Венесуели, так і Ірану минулого місяця.