Польська влада вирішила забезпечити безпеку критичної інфраструктури на території країни.

Влада Польщі перевела частку російського Газпрому у компанії EuRoPol GAZ, яка володіє польською ділянкою газопроводу Ямал–Європа, під примусове управління. Про це у понеділок, 14 листопада, повідомило міністерство розвитку і технологій Польщі.

"У компанії Газпром, внесеній до санкційного списку, сьогодні за рішенням міністра розвитку і технологій Вальдемара Буди була створена тимчасова примусова адміністрація. Вона охоплює всі частки Газпрому у компанії EuRoPol GAZ. Таким чином, буде забезпечена безпека критичної інфраструктури", – йдеться у повідомленні.

Міністр Буда заявив, що встановлення примусової адміністрації необхідне для належного функціонування EuRoPol GAZ, у тому числі щоб уникнути паралічу прийняття рішень у цій компанії та забезпечити безпеку критичної інфраструктури, призначеної для транспортування газу.

"Це рішення послужить підвищенню енергетичної та економічної безпеки Польщі, особливо зараз, коли ми маємо справу з агресією Росії в Україні і діями Путіна, спрямованими на дестабілізацію ситуації у Європі", – додав польський міністр.

 

Компанія EuRoPol GAZ – спільне підприємство Газпрому і польської PGNiG, яке є власником польської ділянки газопроводу Ямал–Європа. Оператором цієї ділянки труби, як і всієї газотранспортної системи Польщі, є польська компанія Gaz-System.