Єреван пропонує переговори, але Баку "не виступив з будь-якою реакцією", говорить Пашинян.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян звинувачує Азербайджан у намірі розпочати нові військові зіткнення в Нагірному Карабасі і на кордоні з Вірменією. Про це він сказав на брифінгу з головою Європейської ради Шарлем Мішелем у суботу, 17 липня, повідомляє Интерфакс.

Він нагадав, що кілька разів заявляв про готовність до переговорів, але Азербайджан "не виступив з будь-якою реакцією".

"За отриманою з неофіційних джерел інформацією, Азербайджан має намір розв'язати нові військові зіткнення в Арцаху і на кордоні з Вірменією, прояв чого ми бачимо на ділянці кордону з Нахічеванью", - заявив Пашинян.

Подібні дії Азербайджану не дозволяють розпочати роботу з делімітації та демаркації вірмено-азербайджанського кордону, зазначив він.

"Застосування сили не може вирішити карабаський конфлікт, і врегулювання можливе лише шляхом переговорів у форматі Мінської групи ОБСЄ", - нагадав Пашинян.

Він вказав на порушення Азербайджаном тристоронніх заяв щодо Карабаху від 9 листопада 2020 року та 11 січня 2021 року.

"Азербайджан відмовляється повертати полонених, заручників і інших ув’язнених осіб, що є порушенням домовленостей. Азербайджан перешкоджає також відкриттю комунікацій, перешкоджає цьому процесу, не тільки з очевидними загрозами окупації суверенної території Вірменії, а й, всупереч зобов'язанням, відмовляється надати Вірменії коридор для задіяння залізної дороги Вірменія-Грузія-Азербайджан-Росія", - сказав Пашинян.