Відсьогодні, 17 жовтня, військово-повітряні сили НАТО відпрацьовуватимуть можливості ядерного стримування із залученням десятків літаків над північно-західною Європою. Навчання триватимуть до 30 жовтня. Про це повідомляється на сайті НАТО, інформує УНН.

«У навчаннях «Steadfast Noon» беруть участь 14 країн і до 60 літаків різних типів, включаючи винищувачі четвертого і п'ятого поколінь, а також літаки-розвідники і літаки-заправники. Як і в попередні роки, візьмуть участь дальні бомбардувальники B-52 США. Цього року вони літатимуть з авіабази Майнот у Північній Дакоті», - ідеться у повідомленні.

Тренувальні польоти проходитимуть над Бельгією, яка приймає навчання, а також над Північним морем і Сполученим Королівством. Бойова зброя не використовується.

«Ці навчання допомагають гарантувати, що ядерне стримування Альянсу залишається безпечним, захищеним і ефективним», - наголосила речник НАТО Оана Лунгеску.

Так, у новій Стратегічній концепції НАТО, ухваленій лідерами Альянсу на Мадридському саміті в червні, чітко зазначено, що «фундаментальною метою ядерного потенціалу НАТО є збереження миру, запобігання примусу та стримування агресії».

У ньому наголошується, що «поки існує ядерна зброя, НАТО залишатиметься ядерним альянсом. Метою НАТО є безпечніший світ для всіх; ми прагнемо створити середовище безпеки для світу без ядерної зброї».

21 вересня російський диктатор володимир путін у своєму зверненні до росіян заявив, що захищатиме територіальну цілісність і незалежність рф усіма доступними способами – не виключив і застосування ядерної зброї. Як зазначається, це не перша погроза ядерною зброєю зі сторони рф.