Спецпосланці ВООЗ закликали держави з великими запасами антиковідних вакцин ділитися ними.

Поширення коронавірусу в країнах без вакцин збільшує ймовірність появи нових, небезпечніших варіантів інфекції. Про це йдеться в статті спецпосланців Гендиректора Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), яку було опубліковано 2 серпня в газеті Известия.

"У той час як багато країн потерпають від нестачі вакцин, держави, які мають великі запаси цих препаратів, не повинні нагромаджувати їх у себе і не повинні прагнути охопити все своє населення. Це навіть не в їхніх інтересах - інтенсивне поширення вірусу в країнах без вакцин збільшує ймовірність того, що з'являться трансмісивніші і небезпечніші варіанти інфекції, а це може привести до того, що ефективність препаратів, які є, знизиться", - підкреслено в статті.

ВООЗ закликає першочергово вакцинувати найуразливіші групи населення - медиків, літніх осіб, осіб із супутніми патологіями.

"Стратегія повинна враховувати заклики і прогнози ВООЗ, що до вересня 2021 року щеплення отримає принаймні 10% світового населення, до грудня - вже 40%, а до середини 2022 року - 60%", - відзначили спецпосланці Організації.

Аби досягти цієї мети, за чотири місяці треба вакцинувати 250 мільйонів осіб в країнах з низьким і середнім рівнями доходу, вказали вони.