Канцлер ФРН Ангела Меркель на засіданні парламентської фракції ХДС / ХСС заявила про початок третьої хвилі епідемії в Німеччині, повідомляє RTL з посиланням на джерела, знайомі з ходом відеоконференції у вівторок, 23 лютого, передає УНН.

“Ми не можемо закривати очі на той факт, що маємо справу з третьою хвилею”, — цитує телеканал слова глави німецького уряду.

При цьому вона вказала, що в разі, якщо в Німеччині почала поширюватися “південноафриканська” мутація коронавірусу, є небезпека того, що наявні в розпорядженні вакцини виявляться недостатньо ефективними. У зв’язку з цим вона закликала утриматися від значних послаблень локдауна на тлі виникнення нових мутацій коронавірусу, повідомляє Reuters з посиланням на свої джерела.

За даними DPA, яке також посилається на учасників онлайн-засідання, Меркель при цьому конкретизувала свої уявлення про те, як саме слід знімати обмеження в трьох сферах — соціальні контакти, освітні установи і різні галузі економіки, в тому числі магазини, ресторани і готелі.

До наступної конференції за участю прем’єр-міністрів федеральних земель необхідно розробити конкретні етапи пом’якшення локдауна і необхідні умови для кожного з них, вказується далі. При цьому на кожному етапі ослаблення обмежень необхідно запобігти експоненціальне зростання нових заражень і необхідність нового посилення локдауна, зазначила далі Меркель.

10 лютого Меркель і прем’єр-міністри федеральних земель прийняли рішення продовжити введений в середині грудня жорсткий локдаун до 7 березня. Відомство федерального канцлера, всупереч опору ряду федеральних земель, наполягло на даному рішенні, посилаючись на загрозу, пов’язану з швидким поширенням нових, більш небезпечних мутацій коронавірусу. В результаті обмеження по контактам між людьми збережуться і в найближчі тижні. Закритими залишаються готелі, ресторани і кафе, театри і кінотеатри, фітнес-студії, а також підприємства роздрібної торгівлі, за винятком продовольчих магазинів і аптек.