Дехто з родичів жертв катастрофи літака МАУ, що трапилась у січні 2020 року в небі над Іраном, вже отримав компенсації від Тегерану у розмірі 150 тисяч доларів США.

Про це сказав заступник міністра закордонних справ Ірану Мохсен Бахарванд за підсумками Третього туру перемовин з Україною, коментар якого оприлюднило посольство Ірану в Україні, передає УНН.

“Відносно компенсацій, то ми суми компенсацій значно збільшили порівняно з тими обсягами, які ми мали виплатити згідно з міжнародними зобов’язаннями. Уряд затвердив постанову, згідно з якою за кожного загиблого має бути виплачено 150 тисяч доларів родинам загиблих — як іноземним, так і іранським громадянам, згідно з нормами відносно права спадку. До цього часу дехто з родичів загиблих уже прибув та отримав компенсації”, — сказав Бахарванд.

Заступник міністра повідомив також, що наразі троє суддів в Ірані вивчають дану справу.

Якщо буде в цій справі виявлено недбалість, якщо буде доведена вина певних осіб, до них будуть застосовані відповідні правові заходи відповідно до закону, заявив він.

4 червня Іран, за підсумками чергового раунду переговорів щодо катастрофи PS752, заявив про готовність виплати компенсацій українським родинам загиблих у катастрофі літака МАУ над Тегераном у 2020 році. Компенсації становитимуть 150 тис. доларів за кожного загиблого.

Українська сторона в свою чергу заявила, що вважає поспішним рішення Ірану про компенсації родинам загиблих у катастрофі.

Рейс PS752 Тегеран — Київ (літак Boeing 737-800) Міжнародних авіаліній України зазнав аварії невдовзі після вильоту з аеропорту Тегерана 8 січня 2020 року. Загинули 176 осіб: громадяни Ірану, України, Канади, Великої Британії, Німеччини, Швеції та Афганістану. Іранські війська 11 січня 2020 року заявили, що український Boeing був збитий випадково, виною став людський фактор: літак пролітав поруч з військовим об’єктом Ірану і був прийнятий за “ворожу ціль”.

Відзначимо, що Організація цивільної авіації Ірану в підсумковому звіті назвала причиною аварії українського літака на околицях Тегерана в січні 2020 року “помилку оператора системи ППО”. Україна назвала цей звіт “збіркою маніпуляцій”.