Програма доступу до вакцин від коронавірусу COVAX, підтримувана Всесвітньою організацією охорони здоров ’я, передбачає, що Інститут сироватки Індії (SII) відновить повні поставки вакцини AstraZeneca для неї в травні. Про це пише Reuters з посиланням на ЮНІСЕФ, повідомляє УНН.

“Очікується, що поставки вакцини SII/AstraZeneca повністю розпочнуться знову до травня, а договірні поставки досягнуть повного розподілу для кожного учасника до травня, прискорюючись після цього”, — заявила представник ЮНІСЕФ.

В ЮНІСЕФ додали, що COVAX — програма доступу до вакцин від COVID-19 країн з нижчим рівнем доходів — веде переговори з Нью-Делі, щоб забезпечити “деякі постачання” і у квітні. COVAX очікував в цілому 90 мільйонів доз від SII в березні та квітні, з яких він поки отримав близько 28 мільйонів.

Індія, найбільший у світі виробник вакцин, заявила в п’ятницю, що зробить внутрішні щеплення від COVID-19 пріоритетом у зв’язку з ростом кількості інфекцій, і повідомила про своє рішення міжнародних партнерів.

Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус заявив в п’ятницю, що рішення Індії в цілому “зрозуміло”, але ВООЗ веде переговори та повинна надавати дози іншим країнам.

Він додав, що на сьогодні COVAX доставив 32 мільйони доз вакцини в 61 країну. Але 36 країн все ще чекають препарат, щоб почати щеплення.

AstraZeneca повідомила про дефіцит запланованих поставок вакцин проти COVID-19 до Європейського Союзу (ЄС). Компанія раніше повідомляла, що вона стикається з дефіцитом у своєму європейському ланцюгу поставок через нижчий, ніж очікувалося, виробничий процес.

Окрім того, запуск в Індії нової вакцини проти COVID-19, розробленої спільно Індійським інститутом сироватки і американською біотехнологічною фірмою Novavax, швидше за все, буде відкладений до вересня.