Головним пріоритетом на зустрічі міністрів оборони країн НАТО у форматі "Рамштайн", яка відбудеться сьогодні у Брюсселі, стане посилення протиповітряної оборони України.

Про це заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг журналістам перед початком зустрічі, передає кореспондент УНН.

"Сьогодні відбудеться зустріч з міністром Резніковим в очолюваній США контактній групі по Україні, а також вечеря з міністрами НАТО, де ми обговорюватимемо, як посилити підтримку України. І головним пріоритетом буде посилення протиповітряної оборони для України", – заявив Столтенберг.

Генсек НАТО підтримав рішення союзників НАТО надавати Україні системи ППО. 

"Я думаю, ми всі побачили, чому це так важливо. Жахливі невибіркові атаки на українські міста, вбивства мирних жителів, руйнування громадянської інфраструктури і, зокрема, напади на енергетичну інфраструктуру – це серйозно, оскільки ми наближаємося до зими. Все це свідчить про термінову необхідність посилення протиповітряної оборони України. Союзники забезпечили протиповітряну оборону, але нам потрібно ще більше. Нам потрібні різні типи ППО, системи ППО малої та великої дальності для захисту від балістичних ракет, крилатих ракет, безпілотників – різні системи для різних завдань. (...) Україна – велика країна, багато міст. Тому нам потрібно нарощувати масштаби, щоб допомогти Україні захистити ще більше території від жахливих російських атак", – заявив Столтенберг.

Саміт на рівні міністрів оборони НАТО відбудеться 12-13 жовтня. Сьогоднішнє засідання контактної групи по Україні заплановане на 13:00 за брюссельським часом – 14:00 за Києвом.

Раніше стало відомо, що міністр оборони США Ллойд Остін та голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі вирушать до Брюсселя, щоб особисто взяти участь у міністерській зустрічі НАТО, а також у шостому засіданні групи формату "Рамштайн".

Окрім того, напередодні Столтенберг повідомив, що міністр оборони України Олексій Рєзніков візьме участь у зустрічі НАТО і у вечері із міністрами.