Україна повинна отримати велику компенсацію за дефіцит в області безпеки, що утворюється, через запуск газопроводу “Північний потік-2”. Таку думку висловив міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау в статті для Frankfurter Allgemeine Zeitung, опублікованій в середу на сайті МЗС республіки, передає УНН.

За його словами, через завершення “Північного потоку-2” “Україна опиниться в вакуумі з точки зору безпеки”. “Тому я закликаю Німеччину взяти на себе відповідальність за свій власний вибір, пов’язаний з запуском „Північного потоку-2“, і прийняти фактичну, а не фіктивну участь в компенсації дефіциту безпеки”, — сказав він.

Як вважає польський міністр, російська сторона не для того зазнала величезних витрат на будівництво “Північного потоку-2”, щоб цим інструментом не користуватися. “Тому необхідно посилити потенціал стримування як східного флангу НАТО, так і України, яка як жертва російської агресії повинна отримати відповідно високу компенсацію, як у вигляді політичної підтримки, так і у вигляді збільшення оборонного потенціалу. Польща готова брати участь в компенсації дефіциту, що утворився”, — заявив він.

Влада Росії намагається нав’язати Німеччині свою модель розвитку, використовуючи для цього в тому числі газопровід “Північний потік-2”. За його словами, російська сторона “використовує німецьку готовність до діалогу, щоб змінити Німеччину і уподібнити її Росії”. Як вважає польський міністр, Німеччина замість цього повинна “підтримати модель вільної Європи”, заснованої “на міжнародному праві і демократичному принципі поваги суверенної рівності всіх держав”.

“Запуск газопроводу „Північний потік-2“ стане для Німеччини випробуванням і вибором між цими двома моделями”, — зазначив Рау. За його словами, завершення будівництва цього газопроводу “створить великий дефіцит безпеки для всього східного флангу НАТО”.

Проект “Північний потік-2” передбачає будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд куб. м в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Роботи були припинені в грудні 2019 року, після того, як швейцарська Allseas відмовилася від укладання труб через можливі санкції з боку США. З грудня 2020 року будівництво газопроводу було відновлено після річної паузи.

Російська сторона раніше неодноразово підкреслювала, що “Північний потік-2” нібито є комерційним проектом і реалізується спільно з європейськими партнерами. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков висловлював “здивування” спробами ряду країн обумовити долю газогону політично мотивованими обставинами.

Німеччина підтримує проект, вважаючи його економічним, але наполягає на тому, щоб роль транзитера російського газу зберегла Україна.